Thursday, August 25, 2011

Cerita Puasa

Bulan puasa tahun ni, 90% saya berbuka di pasar ramadhan. Pengalaman pertama yg cukup manis. Walaupun penat berniaga, tapi seronok sebenarnya berbuka dengan teman2 meniaga yg lain..Meriah amat!! Rasanya baru sekali saya masak hidangan lengkap untuk berbuka, kalau tak meniaga pun (ahad saya tutup gerai: rehat), saya dan suami akan bergerak ke pasar ramadhan yg berdekatan, cari juadah. Niat nak masak tu memang ada, tapi selalunya ada halangan. Lagipun rasanya suami faham. yang bini dia ni kadang2 dah tak mau jenguk dapur!!!...hehehe


Awal2 puasa, memang saya tak berselera..penat mungkin..masa tu dan2 la rasa dah kurus..seluar semua longgar, baju menggelebeh..tapi bila tenung2 dalam cermin..sebenarnya itu cuma mainan perasaan saya...ceh!!  saiz tetap sama..sikit je kurang kot sebab bila shopping baju raya dah beli saiz yg kecik sikit..hepi..hepi..tapi rasanya lepas raya ni naik balik ke berat sediakala..:(


Kalau sahur, awal2 tu saya masak la jugak..arini masak nasi..masak lebih pastu simpan dalam fridge untuk esok pulak..senang..nasi dah ada goreng je..tapi tahan 3-4 hari je...bila penat dan MALAS menguasai...hehehehe..saya makan roti..hari2 roti..dengan telur 1/2 masakla..dengan sosej la, bakar la, cicah milo la..sampaila bosan..masuk 2nd week puasa, suami cakap kita beli je...hahahaha...mak suka...senang kerja...selalunya beli bege la, kfc la, roti canaila...tengokla nak makan pe...itu yg bila dah ujung ramadhan ni terasa macam tembun semula..apadddaaaa....


Ramadhan kali ni memang satu kenangan yang banyak beri pengalaman dan pengajaran pada saya. Lebih2 lagi ilmu yang saya dapat masa meniaga. InsyaAllah, kalau diberi peluang dan kesempatan, tahun depan memang saya nak meniaga lagi..Tahun ni cari pengalaman dulu..Pengalaman yang saya dapat antaranya:


1. Plan meniaga pasar ramadhan ni sekurang2nya 3 bulan sebelum. Tengokla kita nak jual apa. Kalau meniaga makanan, pastikan menu kita tu lain2 dari yg lain dan semestinya SEDAP. InsyaAllah, pelanggan tak lari. Macam saya, mula2 ingatkan nak jual lauk pauk. 1st day je masak lauk..tu pun tak banyak dalam 7-8 jenis je (sebab saya buat kuih gak), tapi tu lah..orang lain jual lauk sampai penuh meja..pakai talam besar2 gedabak..memang org tak mandang la lauk saya. So, the next daynya saya tukar buat kuih muih je. Alhamdulillah adalah rezki, tapi tak tahan lama..bila tak habis saya pun tertanya2..mengapa? why?..hahahaha..so 2nd week tu saya tukar lagi  dan fokus hanya buat ROTI JALA dan goreng2 je..dan saya kekal dgn menu ni sampai la last meniaga iaitu esok!!! Maksudnya, jgn cepat mengalah..yakin bahawasanya Allah dah tentukan rezki kita..Alhamdulillah, da nak akhir ramadhan ni, saya dah dapat ramai regular customer..InsyaAllah tahun depan saya meniaga lagi ROTI JALA..:)

2. Kena fikir samaada nak ada pembantu @ tidak..sebabnya bak orang cakapla..bulan puasa ni kena rebut peluang..bila saya decide nak buat sendiri..satunya saya takut tak mampu nak bayar gaji pembantu. Memang tak menang tangan..buatpun setakat termampu je..Kudrat sorang apalah sangat..Suami cuma tolong lepas balik keje...tu pun kalau dia ada hal @ buka puasa @ kena duty..memang tunggang terbalikla saya sorang2..dari pegi pasar, memasak, angkat barang pegi pasar, set up gerai dan nak menjual lagi..memang tak berhenti..tapi bila dah lepas seminggu tu badan pun dah boleh terima..penat tu tetap ada, tapi tak la flat macam mula2..Jadi kalau ada pembantu mungkin boleh tambah menu atau buat dalam volume yang lebih banyak...bila tengok peniaga lain, saya rasa kerdil (memang sangat, saya baru je nak berjinak2 ngan bidang ni)...pengalaman pun tak ada...rasanya saya sorang je yang meniaga sendiri..peniaga2 lain kalau tak pembantu..memang penuh la famili tolong..tapi takpe..saya belajar dari pengalaman..buat panduan di masa hadapan..eceh...:)


okeh, sekian dulu..mood ter'rajin ' arini..Bukan apa..tetiba la pulak suami demam..tv takde cite best..tu yg saya ter buat entry baru..hehehe..Anyway...Salam Aidilfitri untuk semua..Kalau memandu pastikan secara berhemah dan ingat keluarga tersayang..Kalau makan rendang, ketupat & lemang tu beringat2la juga ye..jaga kesihatan semasa cuti raya...Anak2 jangan main mercun..rimas betul saya dengan mercun pop tu...haiiiiiii...kalau anak sendiri mau saya picit2..hehehehe...Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir dan Batin..dan semoga jumpa lagi...Tata.....

2 comments:

PUANSTOBERI said...

oh. meniaga rupanya..bes.bes..

oke Asma, Selamat Hari Raya yer. Maaf zahir batin :)

syanasaid said...

selamat hari raya
xde ke gambar2 meniaga
xdan nk snap ek?