Monday, December 27, 2010

No entry

Boleh...boleh masuk.. boleh jenguk..saje...malas nak pikir nak letak tajuk apa..=)


Pertama:
Tahniah pasukan Malaysia.
Saya tak tengok sangat..bila satu blok bergegar dengan sorakan..ggoooolllllll..barulah saya alih ke siaran langsung di TV1..tak shiok la tengok bola sorang2..tak ada feel..



Kedua:
Saya memang tak sempat nak jengah ke blog sahabat-sahabat yang join GA saya.. Harap maklum, sebelum hujung tahun @ tarikh tutup saya akan keluarkan senarai peserta ya...sabar...

Penyertaan pun sudah melebihi 70 orang jika sikit lagi cecah ke angka 80 saya akan tambah hadiah!!!!




Ketiga:
Broadband saya buat hal meragam. Bengkek betul bila call service centre berkali-kali pun pun tak menyelesaikan masalah. Tambahan pula saya agak tak berapa reti IT ni. Macam tikus baiki labu..Sudahnya saya biar je kat tepi.. Esok-esok suami balik biar di yang buat semua..Bosan shiot weekend tak boleh buka tenet. Bukan apa...saya nak exercise ikut youtube, saya jumpa video poco2 workout yang shiok gila..peluh-peluh ok..


Keempat:
Malam ni ialah malam bermain futsal (ceh..ayat macam tiap-tiap malam isnin main futsal je)...saya nak jadi gol keeper je.. saya rasa faktor saiz badan saya ini sungguh sesuai berada di pintu gawang confirm pasukan lawan susah nak cari gol punyerrrrrr...jangan bolos sudah....=)


Kelima:
Saya rindu sang suami amat..dah seminggu lebih tak jumpa..hanya dengar suara..hello..helllo...i miss u..bai..itu je...:(



Keenam:
Saya on mode diet...hahahahaha...gelakla..gelakla..esok-esok korang naik debom macam saya baru korang tau...
Siap tulis jurnal makanan tu..baru saya sedar selama ni saya melantak tak sedar diri...huhuhu
Itu yang saya beria poco-poco sebenarnya...=)


Sekian..tata titi tutu..i lap u...=)



Tuesday, December 21, 2010

T A K U T

Malam kelmarin kan dengar bunyi orang bertukang..Lepas tu bila cerita kat kawan-kawan, ada yang tiba memberi idea yang macam..hmmmm..apsal ko cakap macam tu, takutla aku. Serious, saya memang jarang terpikir tentang makhluk yang 'satu' lagi tu...Bukan tak fikir langsung, tapi saya selalu membuat logik akal bahawa hantu syaitan memang ada disekeliling kita, jangan diganggu jangan dicari dipuja sudahle..takut nanti syirik pula, alam ghaib itu memang wujud adanya...orang jahat, perampok, pencuri, pemecah rumah lagi saya takut sebenarnya..


Bila fikir-fikir balik..pukul 1.00 pagi menggerudi, adakah???? huhuhu..tidak mahu bersangka yang bukan-bukan atau lebih tepat, nak sedapkan hati sendiri..maka saya rasa yang menggerudi itu adalah jiran saya yang cetek akal, buta hati...


Walaupun begitu, malam tadi saya tidur dalam perasaan cuak..detik 12.00 malam itu bagai bermain-main diminda saya..adakah akan ada bunyi-bunyian lagi???? Seram pula..


11.00 malam sudah cuba tutup mata..Lagipun penat..petang semalam game bola jaring sampai senja dan pasukan saya bergelar juara..jadi kepala sakit, pinggang perit, kaki bisa-bisa yang jadi fokus saya...Akhirnya saya tidur dengan nyenyak walaupun kerap terjaga-jaga..Sudahnya saya kesiangan..pukul 7.00 pagi baru saya sedar dari lena..ngehngehngeh..


Kesimpulannya:-

Perasaan takut tu kena ada, tapi jangan terbawa-bawa..Takut perlu supaya kita lebih berwaspada...sekian..=) 


Monday, December 20, 2010

Saya keseorangan dan diganggu waktu malam

Saya memang keseorangan waktu ini. Saya sampai dari SP petang semalam..balik rumah rasa sunyi amat.. cuma terdengar bunyi jam berdetik..tik..tik..tik...saya buka semua pintu bilik, bilik air, dapur, stor..itu rutin bila tinggal sorang-sorang..tebiat saya..manalah tau kalau-kalau ada yang menunggu..hush..takut siot..


Cubaan untuk tidur awal tidak berjaya. Ini mungkin sebab saya tidur macam malam sepanjang perjalanan 6 jam dari SP-KL...tarik toto bentang depan tv, set alarm siap-siap, buka lampu terang-terang, pejam mata rapat-rapat..tapi tak mau juga lena..wei...tidur lah mata..esok saya nak kerja..


Baru je saya nak lelap dalam jam 12.00 tengahmalam..ada bunyi yang sungguh annoying..ketok..ketok..ketok..bunyi paku didinding..whatthe...malam-malam buta ni memaku bagai..hilang akai???


Sabar...sabar..dah lah mata susah nak lelap, baru je nak lena sikit ada pulak gangguan makhluk yang tak tahu adab berjiran tetangga.


Mengucap panjang saya bila aktiviti malam jiran di atas saya itu diteruskan dengan menggerudi pula....gruduuudddddi..gruuuudddi..gruuudddiiii...macam nak maki! sekali dua kali tiga kali...berkali-kali..apa masalah ko ha??? ko dah takde masa lain ke ha?? punya la panjang waktu sehari 24 jam, dah dinihari macam gini baru ko nak menukang ke ha????? B***H tul....geram..gerammmmmmm [gigi rapat je time ni]..


Ini lah dia kalau dalam diri tak ada toleransi. Ikut sedap hati je tak fikir jiran sebelah menyebelah..kalau buat kerja menghias rumah nak gantung frame ke jam dinding ke pukul 8-10 malam tu masih boleh terima. Ini dah pukul 1.00 pagi..apa kejadahnye..Pakkal la saya dirumah sorang-sorang, kalau ada suami mau dah berkelahi..:(


Kita ni duduk bermasyarakat..lagi-lagi duduk rumah bertingkat..kat bawah atas kiri kanan ada jiran, hormatlah sikit. Orang lain pun sibuk jugak, tapi pandai-pandailah cari masa. Jangan nak ikut kepala sendiri je..Lainla kalau dah jenis yang ikut suka hati akula, rumah aku tukul aku gerudi jenama bosch aku...tapi aku peduli apa..ingat ko sorang je ada...huh!!!


Geramkan...


Saya rasa macam tak cukup tido...:(


nota kaki: rasa nak ketuk je penyapu kat siling, nak bagitau bising ganggu orang..tapi ..tulah..takut plak..kang dia turun sergah..dah la sorang2..huhuhu..rasa teraniaya...ngeh3..

Friday, December 17, 2010

Keberangkatan Pulang

Hari ni mak abah mertua dan adik akan pulang ke kampung (SP). Lebih kurang 3 minggu la juga mereka ada kat sini. Lepas solat jumaat, InsyaAllah kami semua akan bergerak keluar dari Kuala Lumpur. Kalau sempat mungkin singgah di Hot Springs Sungai Klah. Boleh celup-celup kaki, kasi hilang lenguh bisa-bisa badan juga daki-daki..=)


Selalu juga saya singgah kat sini kalau balik dari utara..tempat rehat pelepas penat..=)

RM10 entrance fee, tapi syok wooooo..boleh berendam dalam air panas..tak pun hoorey hoorey kat air sejuk dari gunung ala-ala taman tema air tu...

Bila fikirkan, mesti sunyi lepas ni..lagi-lagi minggu depan suami pun kena outstation di UUM selama 2 minggu..dari penuh rumah sampai alih-alih tinggal sorang diri terkontang kanting..huhuhu...

Moga mereka selesa di rumah saya, risau juga kadang-kadang, takut terlepas laku atau layanan terkurang..takut terlepas kata terkasar bahasa..takut salah bergurau jauh hati...takut lepas ni depa tak mau mai lagi..hehehe..


Saya terima kedatangan mereka dengan hati terbuka, InsyaAllah tiada rasa rimas atau menyusahkan dalam hati ini..orang tua dan kelurga suami saya layan seperti keluarga sendiri, malah mungkin lebih lagi..Niat saya untuk menggembirakan hati suami. Lagipun meriah apa, balik kerja ada orang nak bersembang. Dan yang lebih extra best ialah dapat merasa air tangan ibu mertua...dapat juga tambah ilmu masakan, yang pastinya lepas ini saya praktikkan. Apom lenggang, gulai (kari) ayam kampung dengan betik tua (sedap bangat), gulai (kari) daging dengan umbut kelapa dan cucuq badak (favourite saya) antara resepi mertua yang paling saya suka..ops lupa satu lagi..daging masak cabai..=)


Entah bila diorang nak datang lagi..Lepas balik dari UUM suami ada kursus lagi 6 bulan. Nasib baik kursus kat area-area sini. Tapi memang sangat susah amat nian (nak bagitau betapa susahnya!!) suami nak bercuti dalam tempoh berkursus...huhuhu..Kalau ada masa, memang saya tak akan lepaskan peluang pulang ke kampung..baik rumah mak ayah saya atau keluarga mertua...=)


nota kaki : jangan lepaskan peluang cuba kuih saya kat sini GIVEAWAY : FROZEN RESOLLES




Tuesday, December 14, 2010

Giveaway: Frozen Resolles Update...=)

Kepada yang dah join saya ucapkan terima kaseeeeyyyyy...nanti slow-slow saya terjah ye...sungguh saya tak berapa nak sempat sebab PIL ada kat rumah..Dah dekat 3 minggu diorang berkampung kat rumah saya..seronok..=)..rumah meriah gila..menyembang malam-malam macam esoknya tak kerja...hehehehe..

Alhamdulillah...penyertaan pun ramai..Jika penyertaan melebihi 80 orang mungkin saya buat penambahan hadiah @ mungkin juga ada saguhati...

Jadi jangan lepaskan peluang ini..wawarkan kat kawan-kawan...lagi ramai ramai lagi meriah..dan hadiah pun mungkin bertambah..

Kepada yang belum join...sila klik kat sini GIVEAWAY : FROZEN RESOLLES




Thursday, December 9, 2010

Giveaway : Frozen Resolles

Giveaway datang lagi.......

Kali ini saya nak buat lucky draw pula...

3 pemenang bertuah akan menerima 1 bekas Frozen Resolles (dalam tu ada 5 bijik)

Mesti ramai yang tak tau kan..apekebendalah kuih Resolles ni..Jadi jangan lepaskan peluang sertai cabutan bertuah ini..(hehehe..cam iklan)

Bolehla korang rasa free..Kalau sedap..jangan malu jangan segan buatla tempahan (promo jangan tak promo)



Sedikit info tentang Resolles:-

1. Intinya ayam @ daging + kentang + lobak + bawang + daun sup yang dicincang halus menggunakan tenaga 4 kerat saya...=)

2. Kulitnya bancuhan tepung, mentega, telur dan susu cair yang di tebar nipis seperti kulit kuih ketayap

3. Disalut dengan serbuk roti bila digoreng garing sungguh enak dan ranggup dimakan..




3 pemenang BERTUAH akan menerima Frozen Resolles yang di pek sedemikian rupa....

SYARAT-SYARATNYA:

Mudah je..korang jadila follower blog ni..kalau tak nak pun tak apa...

Tepekkan gambar GIVEAWAY: FROZEN RESOLLES yang menggiurkan itu..

Tuliskan entri ringkas amat :" SAYA NAK CUBA RASA TRY TEST RESOLLES INI...=)"

Saya ulang ye..

Cuma taipkan  :" SAYA NAK CUBA RASA TRY TEST RESOLLES INI...=)"

sekian..itu je dan tinggalkan link korang kat ruangan komen kat bawah ni..

dan jangan lupa masukkan link giveaway ni kat dalam entri korang ye..

tarikh tutup pada

1 January 2011


nota kaki : moh ramai2..jom try..tapi harap2 tempat korang ni courier service boleh sampaila..sebab saya post petang..InsyaAllah, keesokkannya sampai..kalau ofis ada peti ais lagi baik..=)


Wednesday, December 8, 2010

Teka siapa bahagian II

1st trip ke MAHA saya jumpa TPM..kali ke-2 pergi MAHA saya jumpa 'dia' pula...Pujaan hati ramai ni...Jadi idola jadi sumber inspirasi...

Kebetulan lalu di gerai jual hiasan macam table runner, pillow case tu, nampak ramai dok kerumun..Awat depa ramai-ramai ni? Lantas saya membuat aksi selitan dan dapat lah capture gambar dari belakang..macam kenal kan?

Si dia ni memang gemar pakai begini..lagipun saya rasa beliau nampak muda dari usia..









Close up sikit..takkan tak cam lagi....:(









Tu dia..hangpa kenai dak???






Nampak tak siapa di sisi beliau...





Sungguh tensi sebab ramai yang tak berganjak..biasanya saya bukanlah jenis yang suka berasak-asak nak tengok public figure ni..tapi sebab beliau dan isteri, nak lah jugak tengok dekat-dekatkan..jadi misi diberi kepada suami untuk berlari sepantas kilat dan menyelit dengan muka tak malu di sebelah sana supaya dapat mengambil gambar dari depan supaya saya boleh tatap wajah mereka..sekian..terima kasih suamiiii....




Saya dibelakang mereka ketika ini..jenuh menunggu.. orang ramai makin berpusu-pusu..tidak mahu tersepit dalam kesesakan dan ketiak-ketiak orang..maka saya beredar membawa diri..che det dan isteri.. masih sihat..dan sangatlah saya puji..saya pun mahu begini..mahu meniti hari-hari tua bersama suami..sentiasa berada disisi dan saling melengkapi....=)

Salam Maal Hijrah 1432H

Assalamualaikum....

Belum terlambat rasanya saya ucapkan selamat tahun baru kepada semua...Buka buku baru, tutup buku lama.. Tutup buku lama dengan penuh keinsafan dan jika ada khilaf kita sepanjang tahun lepas moga jadi pengajaran untuk terus kehadapan..Banyak yang dalam kepala saya..Semua penuh dengan azam! Azam dan azam lagi..bukan incik azam ye...=)

Azam saya...biarlah rahsia...hehehe....azam saya cuma nak hidup bahagia dengan suami tercinta serta kaum keluarga, dapat hidup bersederhana dan dapat buangkan sikap-sikap yang dibenci olehNya..Saya pun manusia biasa, kadang-kadang rasa tak puas hati, rasa rendah diri, marah, benci...jadi saya nak fokus untuk sentiasa hepi..hepi dalam ertikata mensyukuri nikmatNya...Syukur dengan rezeki yang Allah kurnia..Jika dugaan yang Allah beri saya terima dengan tangan terbuka...Amin Ya Rabbal Alamin....=)



Thursday, December 2, 2010

Teka: Ini siapa????

Saya jumpa dia di MAHA, Sabtu lalu

Sungguh saya tak sangka, dapat bertemu muka bertentangan mata...

Hati berdebar-debar tanggan menggeletar [macam lebih2 je..=)]

Siapakah dia???

Bagi hint dulu...

Pandangan dari belakang....


*

*

*


*


*




*






*

nampak sipi-sipi angin lalu

*


*


*


*


*

Dapat menatap wajahnya

*


*

tak sampai sedepa pun jarak saya dengan dia...pemisah antara kami berdua hanyalah kemera cabuk saya....

Yang Berbahagia Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri Malaysia..


Seri muka hidangan untuk mertua

Sambil-sambil kemas rumah sebelum mertua sampai hari tu, sempat juga saya sediakan kuih seri muka. Rendam pulut sebelum pergi kerja, balik terus kukus..penyet-penyet dan biarkan seketika. Bancuh adunan untuk bahagian atas yang kaler hijau tu, biarkan setengah jam..sementara tunggu adunan mesraaaaa...buat la kerja rumah lebih kurang, sapu lantai mop, lap habuk sawang, pasang cadar, sedia selimut tuala..cuci toilet sental sinki dan segala bagai lagi.....

Agak-agak bancuhan sudah sebati, tuang atas pulut dan kukus lagi. Kukus setengah jam atau lebih  pastikan air sentiasa menggelegak dan tidak menitis keatas kuih kalau tidak beginilah rupanya....

*

*

*

*

*


 yang lubang-lubang itu puncanya air kukusan yang menitis..konon multitask la sangatkan boleh buat kuih sambil mengemas rumah..ralit sangat mengemas sampai terlupa cek kuih...huhuhu


Rasa dah ok, rupa kena perbaiki lagi..=)

nota kaki : InsyaAllah ada masa senggang nanti saya masukkan resepi..

Friday, November 26, 2010

Makan lagi: Birthday bash for november's babies

Ofis saya ni memang tak pernah kurang dengan makanan. Melimpah ruah...aminnnn...murah rezeki.....Selain dari celebration hari-hari perayaan yang disambut semua kaum, kami juga menyambut hari lahir staf-staf pada tiap2 bulan...tak larat nak ambil gambar kek pun sebenarnya..tapi tak pernah jemu makan...=)..Standard kalau birthday party, kek sebijik dua dan kudap-kudap..tapi kadang-kadang termeriah juga makanannnya sebab ada yang nak sponsor, atau ada yang dah berniat nak belanja dan etcetera etcetera...

Jumaat lepas ada potluck breakfast (sempena besday juga)..saya bawa kuih puteri ayu yang saya belajar dikelas masakan tempohari...Alhamdulillah..first time buat pun menjadi..resepi ikut bulat-bulat, senang dan tak renyah sangat..


makanan penuh meja...yang terhidang depan mata ni ialah curry chicken donut yang marbeles eber


nasi lemak rm1.20 menjadi menu utama..mana boleh breakfast makan kuihmuih je...itulah rupa puteri ayu saya..ada yg kata sungguh tembam macam tuannya..huh


sungguh kekampungan tak hingat...ubi kayu rebus dengan sambal ikan bilis..tak berhenti saya makan..meleleh keringat tahan kepedasan..


berger malaysia pun ada...putu mayam pun ada..sungguh 1Malaysia...

dan...

close up kuih puteri ayu

*


*


*


*

taraaaaaaaaaaaa....

jangan gelak la wei...tau..tau...kelapa parutku itu..ada..tumfuk..tumfuk...kedai dah tutup la korang..ini je yang sempat rembat..sepatutnya beli kelapa parut yang putih je, tapi dah  tak ada nak buat macam mana..rasa tetap sama ok..sedap......dap...dap..

Berbaloi jugakla pergi kelas memasak ni..walaupun 1st time cuba buat talam keladi tak menjadi..tapi dengan berjayanya saya buat puteri ayu ini, semangat terus membara untuk terus buat resepi-resepi yang lain..tunggu...




Thursday, November 25, 2010

Kuciwa

5 minit sebelum perlawanan berakhir...nampaknya belum rezeki Malaysia..Geram pun ada..hilang semangat nak tengok sampai habis...

Saya kuciwa hati terluka...

Peluang ada tapi tak digunakan sebaiknya..

Sepatutnya semangat berjuang membara dari mula...

Jejak je kaki dalam stadium terus pasang niat buat sehabis baik...

Tapi yang dipertontonkan aksi hambar buat hati tercarik....

hhmmmm..prestasi masih di takuk lama???

bila mahu menyinga bak harimau malaya....

garang dan gagah menyerang, tangkas mara pantang berundur, menyerah kalah tiada pernah...

hmmmm...mingkin dalam mimpi atau seribu tahun lagi....:(




Selimut

Weekend ni saya akan terima kunjungan keluarga mertua seramai 5 orang campur seorang rakan dari kampung yang ingin ke MAHA 2010. Ini kali pertama rumah saya menerima tetamu yang akan bermalam dalam jumlah yang agak ramai. Sebelum ni paling ramai pun hanya 3 orang. Awal2 kawen dulu kan menyewa bilik je, dekat 6 bulan la jugak..lepas tu baru cari rumah sewa..itupun suami masih jauh lagi masa tu..so jarang ada tetamu yang nak bermalam lama-lama...=)

Jadi, apa yang jadi masalahnya??? Malu sebenarnya nak cerita..Rumah saya....rumah saya...tak cukup selimut sebenarnya..ahaks...antara banyak-banyak benda, selimut adalah antara benda yang saya tak pernah beli. Cuma ada dua yang dalam simpanan saya..itulah yang dok ulang pakai, satu basuh, guna yang satu lagi..Barang-barang rumah yang lain macam pinggan mangkuk cawan gelas, rajinlah saya top up. Cadar pun saya suka beli, sebab nak tukar-tukar. Ha...towel pun banyak, menang sukan, cilok hotel, dapat free gift, orang kasi, tuala askar, tuala hantaran tunang pun ada...=)..cuma tang selimut ni susah sangat nak membeli..hoooohoooo..baru saya ingat, saya ada extra lagi dua..suami ambil selimut askar yang kaler hijau tua...

Tapi, still tak cukup..takkan nak cakap, rumah ai tak ade selimut..macam tak suka orang datang bermalam je..lagipun tak elok sangat rupanya..tetamu sepatutnya disambut dengan tangan terbuka, diberikan layanan dan keselesaan yang sewajarnya(ikut kemampuan kita)..

Suntuk-suntuk masa macamnilah baru nak menggelabah mencari..buruk betul perangai...nak pergi Jalan TAR petang ni..cari selimut..kat MYDIN je..bolehla kan dari tak ada...tapi sebenarnya saya nak yang cenggini....

*


*


*


*




Ini kalau pergi jusco ke dalam RM80 dah boleh dapat..sejuk...x rimas..saya ada satu..pierre cardin..tapi takkan nak beli yang ini..den tak ado bajet..nak boli duo pulak tu...huhuhuhu

ini pun cantik..jadi tatapan mato jo lah....

MYDIN pun MYDIN la.....harap2 ada yang saya berkenan..alah membeli menang memakai...



Twilight series

Sekarang saya dalam proses menghabiskan buku terakhir: BREAKING DAWN.. Bab tak ingat tapi sekarang ni dah sampai bab Bella dah jadi vampire dan tengah bagitau bapaknya, Charlie..dan si JACOB the warewolf tu sentiasa disisi..Aduh..tak boleh nak terima..saya mengharapkan Bella tetap kekal menjadi manusia...dan terus dengan konflik-konflik yang best-best itu. Sebenarnya sepanjang minggu ini memang kalau ada masa free je saya akan mengadap buku ni. Terpaksa bawa handbag besar gedabak ke hulur hilir semata-mata nak bawa buku ini kemana-mana sahaja..punya la obses..

Habit saya bila baca buku, biasanya saya akan curi-curi baca bab terakhir...=)..supaya saya tidak penuh tandanya. Tapi semua siri twilight ni saya baca dari muka 1 sampai ke muka akhir. Tak nak rosakkan mood sepanjang pembacaan la konon. Memang berdebar-debar tahap gaban bila kita tak tau apa ending story tu.. Ada saat saya tersenyum, dan ada tika saya menangis. Emosi saya sentiasa berubah-ubah..Satu yang seronoknya bila kita membaca buku cerita ialah keimiginasian kita akan mencapai tahap maksima jika dan hanya jika penulisnya berjaya memberi gambaran terperinci hingga kita seolah-olah dapat bayangan keseluruhan cerita itu dan sesungguhnya Stephenie Meyer berjaya!!!!

Jadi saya tak sabar nak tunggu tayangan BREAKING DAWN. Yang sedihnya Part 1-3 movie ni, satu pun saya tak pernah tengok...huhuhu...


Wednesday, November 24, 2010

Asian Games - Hoki

Bangga seh!!!..kembang kuncup hidung ni...tengok semangat juang pemain-pemain hoki Malaysia hingga berjaya mara ke final....Malaysia akan menentang Pakistan..Satu pertembungan yang pasti akan disaksikan oleh jutaan warga Malaysia..Sokongan 200% dari seluruh warga negara...Moga dengan doa semua, pasukan hoki negara pasti bergelar juara..

Kalau Malaysia menang, secara automatik akan dapat slot ke Sukan Olimpik 2012. Wau wee.....=)

Friday, November 19, 2010

Sehari Hari Raya Bersama Saya

Raya haji saya yang sederhana:

 5.00 pagi : suami keluar pergi ke kem untuk ambil baris budak2 untuk solat sunat raya besar2an.
6.30 pagi : bangun solat subuh dan rasa sungguh sorang2 dan ingin sambung tidur balik sementara tunggu solat sunat Aildiladha
7.00 pagi: bunyi pintu kuat gila terbangun terus ingat ada orang pecah masuk rumah..rupa2nya suami balik escape dari solat raya beramai2 kat kem sebab kesian bini dirumah sorang2..huhuhu..terharu..
8.00 pagi : sarapan dengan lemang beli 2 batang kat Ampang, rendang daging, nasi impit kuah kacang..bersungguh-sungguh masak supaya suasana hari raya itu masih terasa..
8.30 pagi: ke surau sepelaung dari rumah untuk solat sunat aildiladha
9.30 pagi: selesai solat, tengok lembu 2 ekor tertambat tapi korban hanya mula pukul 10.00 so naik atas dulu.
10.00 pagi: suami dapat panggilan, majlis di kem sudah habis, bergegas keluar supaya dia tak nampak macam escape dari majlis tersebut
10.00 pagi sampai 12.00 tghari: sorang2 x tau nak buat apa. masak kari ayam kampung, sambil sapu sampah dan mop lantai.
12.30 tghari: lapar balik, kena sepinggan lagi juadah raya sambil masak roti jala untuk makan tengahari nanti
1.00 ptg: suami balik dan kejap lagi ada kengkawan bujang yang tak pulang beraya akan datang
2.00 ptg: mereka sampai, hidang makanan penuh meja bagai...tambahan bolognese spegeti takut depa tak cukup makan..=)
4.00 ptg: mereka bergerak pulang, penat..tunggu solat asar dan dua2 sekali tidur tak sedar diri sedar2 dah  pukul 8.00 malam maghrib tinggal sipi2
8.00 malam: terjaga pun sebab dapat panggilan dari kak long dalam perjalanan dengan daging qurban
10.00 malam : daging qurban sampai dari kampung lebih kurang 1 kilo lebih juga bersama nasi  impit dan ketupat palas fevret saya serta sup tulang lembu yang marbeles...

-


-


-


-


Ini kiriman ayah & bonda tersayang..i love u both so much....

juadah makan malam semalam...punyalah hirup kuah sup dan menggodek tulang tu sampai meleleh hingga ke siku...=)..sedap amat!!!


Sekian, dari saya...jumpa lagi..cau cin cau..pissss...


Tuesday, November 16, 2010

Saya Peminat Faisal Tehrani

Sayalah peminat kipas susah mati Faisal Tehrani (FT).. 'silent reader' blog FT ni sudah lebih 2 tahun mungkin. Suka baca hasil nukilannya yang penuh metafora, sinis dan sungguh kadang-kadang mencabar minda. Karya-karya FT rasa sungguh dekat dihati..baru-baru ini pintu hati terbuka ingin menjadikan buku hasil pemikiran kreatif FT sebagai hak milik kekal abadi. Sebagai permulaan RAHSIA UMMI dan KETUPAT CINTA saya beli. RAHSIA UMMI lebih ringan, senang dibaca dan mudah difahami. KETUPAT CINTA pula karya menarik dan sungguh segar buat saya tak sabar-sabar khatam membacanya..

Saya jarang ke kedai buku..bukanlah tak pergi langsung..jika termasuk pun hanya meneliti majalah hiburan..hehehe..umur-umur begini rasanya sudah sampai masa saya kurangkan bacaan yang lagha. Patut cari informasi yang lebih ilmiah. Lebih islamik bagi mengisi kekurangan ilmu dalam diri. Suami pula baru jadi ahli pustakaan KEMENTAH dan saya gunakan kelebihan untuk meminjam buku-buku mahal yang tak mampu saya beli..Buat masa ini ada buku "TWILIGHT' yang harus di baca pada musim-musim cuti.. Bahagian pertama sudah habis dibaca, masih ada 3 dalam senarai menanti..

Dan hari ini ketagihan saya datang lagi. Beli lagi 2 buku FT yakni BILA TUHAN BERBICARA dan TUHAN MANUSIA sebagai koleksi peribadi.




RAHSIA UMMI dan KETUPAT CINTA yang saya beli sebelum ini..




Kadang-kadang perlu juga kita baca bahan-bahan berat supaya minda lebih terbuka biar nampak macam berpengetahuan tinggi (bukan dengan niat nak bangga diri)..zaman sains teknologi dot com dot my ini semua boleh dapat dihujung jari..Jangan sia-siakan kalau tak diri sendiri yang rugi..

Sesiapa yang belum kenal FT pujaan hati saya ini boleh lawat  disini. Jika mahu beli buku-buku beliau pula boleh klik sini


Raya Hilang Seri

Sehari sebelum raya: saya masih bekerja...raya dulu dan sekarang banyak betul bezanya..dulu tak kisah raya apa, sambutan tetap meriah tetap sama. Kini, serinya hilang entah ke mana..Saya sendiri mati kutu..hilang idea..bagaimana mau hidupkan sambutan raya, sementelah raya haji tahun ini saya hanya beraya bersama suami sahaja..

Bila berumahtangga, keperluan suami lebih utama. Memang ralat tak beraya di kampung...kalau bujang trang tang shananana dulu bolehlah berdesup balik ke rumah ibu bapa, la ni....kena minta izin suami..

Esok mungkin sembahyang raya di Masjid Kem Sungai Besi, kata suami ada sembahyang raya mega 7,777 orang banyaknya..sempena hari ulang tahun tentera..

Ayam, daging, santan, rempah ratus masih tak terbeli...hidangan apa mau di jamu di pagi raya pun saya keliru sendiri..Lemang Pak Ali yang dalam kepala ini, disantap bersama daging masak rendang atau kari..tengoklah macam mana, petang nanti baru ke pasar tani...itu pun kalau masih ada orang berniaga, kalau tak ada saya ke tesco atau jusco...beli minced meat buat speggeti di pagi hari raya...hehehehe

Mungkin juga saya jalan-jalan tengok wayang, atau ke ikea tengok barang-barang hiasan atau paling cikai saya lepak di rumah bersihkan habuk dan sawang..

Tiada langsung feel beraya...macam cuti biasa-biasa....

Walau apa pun Salam Idul Adha dan selamat menjalani ibadah korban...dan kepada yang tetap pulang beraya dikampung pastikan berhati-hati sepanjang perjalanan...

Friday, November 12, 2010

Jumaat ini

Ramai dapat 5A dalam UPSR kan tahun ni..ucapan terima kasih pada guru-guru yang banyak berjasa, doa ibu bapa yang tak putus-putus dan tentu sekali tahniah kepada anak-anak yang sungguh-sungguh berusaha. Keluarga terdekat saya dan suami semua dah habis sekolah menengah, tak ada yang kecik-kecik lagi..mesti semua yang berjaya (serta keluarga mereka) dalam suasana penuh kegembiraan tika ini...=)

Sekejap lagi berangkat saya je JB atas urusan kerja 3 hari..kerja dihujung minggu...tinggal suami mencari rezki..eceh!!! ala..bukan selalu pun turun JB ni..rasanya ni baru sekali dalam 2 tahun ni..hehehe..memberi bantuan tenaga kepada rakan-rakan disana sempena launching rumah baru...

Saya nak makan mee rebus tulang & lontong kering. Saya nak shopping barang-barang bebas cukai di The Zon hotel (menginap disana)..sambil menyelam minum air...hehehe..

Moga saya (dan rakan2) dilindungi Allah sepanjang perjalanan...amin....

nota kaki: baca doa naik kenderaan dan tidoooorrrrr....=)





Thursday, November 11, 2010

M.E.R.A.J.U.K


merajuk mau dipujuk

walau di suruh menjauh

jangan mengalah teruskan pujuk

merajuk mahukan perhatian

bukakan tangan berikan pelukan

berikan bahu untuk jadi sandaran

merajuk dibiar lama

kalau melarat hati merana

merajuk mainan perempuan

jangan dibiarkan

nanti berpanjangan

merajuk..:(





Wednesday, November 10, 2010

Roti Canai Terbaek

Ini weekend breakfast..gila penuh kolesterol kasik tambah spare tyre yang sedia ada tu..i ok je makan benda alah ni..sikit pun tak berasa bersalah u..peduliks..sedap punya pasal tiap-tiap minggu pun i taram...muahahaha..gelak macam orang boroi yang kekenyangan...

Korang get ready ar tengok gambar ni...

trang...tang..tang...

*

*

*

*

*

ini gambar dari sisi..

ane..kasik satu roti telur banjir special punyer...

*

*

*

nandri ane..sambil goyang-goyang sikit kepala...


*

*

*


Gila ah, telur 3/4 dua bijik sekali dia letak...marbeles...

la...tak clear ke itu tulur punyer gambar...

kasi ambik satu dari atas, baru nampak...

*

*

*
amma...appa...

terbaek...=)


kedai mamak ni macam food court pun ada, dia combine sekali 2 kedai..buka meja kasi penuh koridor..hari-hari pun penuh..

Tapi ada satu hari kitorang pergi dinner then try nasi campur panas(time dia promote tu dok mention nasi campur panas..nasi campur panas)..rupanya nasi je panas..lauk suma sejuk..hampeh...Kalau mamak, tak sah la tak ambik kari kambing..ayam goreng tengok macam dah kecut so order special kari itik...First time la makan tapi macam muak sikit..ke besar sangat..=)

 yang pinggan putih tu bahagian kepak kari itik..punyala besar kepak itik tu..rasa macam ayam pencen pun ada...

kari itik pulang petang @ itik serati belakang umah wan (wan=nenek)

Lokasi: area Masjid India, betul-betul tepi sungai ada satu row shop office (Wisma Bunus kalau tak salah)..senang cakap dekat Jakel Masjid India tu, tapi row yang belakang satu lagi..segan pulak nak ambik gambar kedai..=)

nota kaki : nak kowww lagi order teh susu kambing ais...(panas pun boleh)


Nama Pilihan

Rata-rata perempuan lagi-lagi bila bergelar isteri akan sentiasa memikirkan nama anak..hehehe..saya pun selalu juga..kadang-kadang..alahai..comelnya nama....nanti nak letak nama nak cenggitulah..hehehe..

Suami suka sangat nama SABARIAH....Sabariah??? hmmmm....suami cakap maksudnya sabar..ye ke??? macam tak je kan..nantilah google maksud nama tu..tapi tak mau la letak nama Sabariah..nak yang komersial sikit ala-ala nama anak pan asian gitu..hahaha..tapi kulit melayu totok!

MARYAM..saya suka sangat..nama yang cantik..nama yang molek..saya bayangkan MARYAM saya montok, berkulit putih, bermata bulat, berhidung mancung, bergigi tersusun, keletahnya manja, menyejukkan hati yang lara..hehehe..ini ialah standard anak-anak idaman ibu bapa..rupa paras jika dikurniakan elok pun saya bersyukur sangat..Alhamdulillah..yang penting sihat dan sempurna...dan kalau lelaki, saya mahukan nama YUSUF atau ALI.

Memberi nama yang elok dan membawa makna yang baik-baik juga adalah tanggungjawab ibu bapa. Jangan nanti anak berasa aib dengan nama yang diberi. Kerana:-

1. Nama yg baik merupakan HAK dari anak.

Rasulullah SAW bersabda,“Seseorang datang kepada Nabi(SAW) dan bertanya,”Ya Rasulullah, apa hak anakku ini?” Nabi SAW menjawab,”Memberinya nama yg baik, mendidik adab yg baik, dan memberinya kedudukan yg baik (dalam hatimu)”.” (HR Aththusi)

2. Rasulullah SAW sendiri menyatakan bahawa nama yg diberikan kepada anaknya itu adalah DOA (orang tua kepada anaknya).

Nama dah ada..hehehe..moga-moga Allah permudahkan rezeki saya...aminnnnn.......=)





Plan

Hidup mesti ada plan..perancangan..aturan..macam berat je topik yang nak dibincangkan..hehehe..bukan apa bila saya berkahwin dengan askar memang hidup tiada perancangan. Just go with the flow..macam lalang..

Bukanlah tiada perancangan masa depan...Tapi....perancangan bercuti..perkara terakhir yang suami akan fikir adalah bercuti..tak kira cuti-cuti biasa, cuti-cuti luar biasa seperti hari raya...

Contoh 1:
Ini yang paling latest, cuti deepavali hari tu sepatutnya nak pergi Melaka..Tapi 2 hari sebelum hari kejadian baru suamiku tersayang konfirm nak pergi..sebelum tu asyik, ada urgent kerja nak kena buatla..tak boleh decide la..tak ada orang kat ofis la..macam-macam hal..sehari suntuk saya cari hotel,  tapi semua dah habis..yelah..last-last minit baru mencari..sudahnya kami melopong dirumah..padan muka..

Contoh 2:
Semalam abah mertua ada regular check up kat SP..suami dah planning sejak dari hari raya puasa nak balik temankan abah. Sebenarnya dia nak jumpa doktor, then nak suruh doktor marah abah especially pasal makan dan exercise..sebab anak2 dan menantu2 tegur pun abah buat derk je...alih-alih seperti biasa, minggu lepas keluar memo suruh hadir meeting di Ipoh. jadi apa yang telah dirancang, lebur di tengah jalan...

Contoh 3:
Raya haji plan nak balik beraya di kampung saya, tapi hingga ke saat ini, suami masih diam dan ada ura-ura tak dapat cuti..nampaknya beraya berdua di KL..kepada warga-warga KL yang beraya disini, jemputlah saya beraya ke rumah..hehehe...

Contoh 4:
Saya ada beli voucher Genting Highland sebelum puasa dan tarik matinya pada 31 Januari 2011. Sampai sekarang tak guna-guna sebab tak boleh nak booking in advance..nampaknye voucher tu akan hangus, sebab baru-baru ni check (kebetulan kawan nak beli voucher tu dari saya) allocation untuk voucher pun dah penuh..adalah 2 -3 tarikh, tapi konfim tak boleh pergi punyerrr...terbang melayang duit ku..pengajaran, jangan menggatal beli voucher whatsoever konon boleh paksa suami bercuti sebab dah beli...

Banyak lagi contoh-contoh lain..infiniti bilangannya..selalu sangat plan tapi tak jadi..tiket Air Asia yang berjuta-juta free tu memang tak pernah saya pandang, bukan eksen, tapi tak guna..membazir je saya book nanti tak jadi...

Bulan 3 tahun depan ada plan dengan kawan nak ke Pulau Lang Tengah, tapi kena booking seawal bulan januari untuk dapatkan harga murah istimewa early bird..dah bagitau suami, dia cuma  angguk kepala je..mungkin dia malas nak bersuara sebab dia tau plan awal-awal pun tak guna....:(


nota kaki : dah kawin ni kena lah tolak ansur..


Tuesday, November 9, 2010

My cheesy wedges yang tak berapa nak jadi

Konon nak suprisekan my hubby..Konon nak buat the best cheesy wedges ever..tapi...why?   why?..huhuhu...why tak jadi...kaler dah sama..rasa cuma 70% je, sepatutnya macam masin-masin kan..sebab ada cheese..tapi macam lack of something yang buat saya feninla..fenin..my cheesy ada rasa lemak manis..hati kuat mengatakan berpunca dari yogurt yang saya guna..kalau ikut resepi suruh pakai yogurt asli, tapi saya beli yogurt jenama dutchlady yang original rendah lemak kurang kolesterol..besar kemungkinan ia merubah rasa cheesy saya..huhuhu..

Jangan mengalah..cuba lagi...tapi sayang la, cheese dah habis guna, punyala nak adjust rasa...

beginilah rupa cheesy wedges saya...

*

*

*

*

*

*

tak piping pun sos tu, ambik sudu sapu-sapu je atas kentang..tengokla betapa 'kental' dan pekatnya sos cheese saya itu....frust sungguh!!!!

Jumaat Lalu : Ops Pokok Bunga

Setelah dibincang-bincang saya dan suami mulakan perjalanan ke Sungai Buloh selepas solat Jumaat. Melalui tol Jalan Duta hanya mengambil masa 15 minit sahaja. Jalan tak banyak kereta macam ini jalan ana yang punya...=)

Misi mencari pokok bunga. Tapi tak nak yang berbunga-bunga..nak dedaunan kehijauan yang tak memerlukan cahaya matahari yang maksima untuk jalankan proses fotosintesis atau dengan kata mudah nak beli pokok yang boleh hidup dalam rumah. Kebanyakkannya pokok jenis keladi.

Pusing-pusing selepas keluar tol menghala ke Hospital Sungai Buloh dan ada 1 simpang yang tunjuk ada nursery bunga dihadapan dan bila sampai bersusun nursery bunga sebelah menyebelah dan ada yang jarak 500m antara 1 sama lain..


Ini contoh pokok yang tak memerlukan sangat cahaya matahari, tapi tak beli sebab harga RM70. Cari yang kecik sikit la, lama-lama jadi besar macam ni jugak..


Ini sebenarnya pokok idaman...kalaulah rumah banglo sebiji atau teres corner memang saya rembat pokok ni..


Lagi contoh pokok-pokok yang sesuai letak dalam rumah..ini saya suka, tak serabut sangat..cari yang satu pokok satu pasu..simple..


Ini pula sesuai untuk yang ada laman la..memang kena cahaya matahari 100%..cantikkan kalau buat taman letak pokok-pokok ni..saya suka..=)


Ini water fountain yang simple..kitorang sempat singgah kedai yang jual water fountain yang cantik-cantik, tapi setakat cuci mata je..(lupa nak amik gambo)


Kalau tengok bonsai-bonsai ni memang tertawan hati la..harga je yang merobek hati..tak mampu wei nak beli..


Kalau bunga-bunga, saya suka bunga kertas..old time favourite..tahan lama ..senang jaga..


ini roselle yang buat air dan jem dan boleh buat asam kering macam yang jual kat Cameron Highland tu


Dan ini yang saya beli..pokok lucky bamboo ni dengan pasu dan segala bagai kat dalam ni baru RM12.00..letak dalam rumah..siram 2 hari sekali je..


 Pokok ni murah je RM6.00, tapi pasu mahal sikit..saya suka sangat dengan tekstur daun tu..walaupun tak ada kaler2, tapi tetap ada serinya..ini saya letak atas rak kasut kat luar rumah..

Dan ini kat luar rumah, pokok yang simple je..letak sikit batu2 putih..satu plastik besar batu tu cuma RM10. x habis pakai pun ada lagi 3/4 balance...

Saya beli sepasang letak kat depan rumah, pasu kaler purple...lain kali nak tambah lagi..hehehe..buat taman kat koridor..


Nasib lah suami rajin melayan kerenah..tak adala beli banyak sangat..lagipun kena try test dulu..ceruk mana sesuai letak, bahagian mana kena tambah..kalau beli sekaligus banyak, takut x sesuai pulak...InsyaAllah lepas ni mau ke Sungai Buloh lagi..misi mencari bunga orkid pula..stok kebanyakkan habis sebab Deepavali, ramai yang datang beli..

nota kaki : suka lihat kehijauan..tenang minda badan sihat otak cergas...go green!!! =)


Friday, November 5, 2010

Happy Deepavali...1Malaysia maaa..=)


Salam Pesta Cahaya...Deepavali Valthukal ..Happy Deepavali...

Saya pun happy, sebab cuti 3 hari..

Hujung2 tahun begini bila dapat cuti free memang rasa hepi sekali

Tapi....

Saya tak ada apa2 plan lagi...

Rugi-rugi...

Hanya berbaring dan mengadap tv ..

Rugi-rugi..

Itulah, plan awal-awal lain kali...

huhuhu.....

tak mau la duduk rumah je ni...

help me!!!!!!


nota kaki: last minit suami ajak jenjalan, masalahnya hotel semua fully book dan sungguh hampa sekali jadi duduk KL je lepas tu tak ada back up plan lepas tu tension sorang2....


Thursday, November 4, 2010

~ Belajar Masak-Masak ~

2 minggu sudah, saya join kelas memasak kuih2 talam dan kuih2 tradisional. Dah lama teringin nak join kelas masak2 ni, tapi tak terpergi. Dalam banyak2 kelas memasak yang ada, kelas masak kuih talam yang berjaya menarik hati saya. Kalau buat kuih raya + kek bukan saya tak minat. Tapi peralatan pun tak ada. alat penimbang, loyang (ada 1 je kat rumah tu) dan segala macam benda pun tak ada.

Asalnya, saya ni bukanlah penggemar kuih muih talam atau tradisional. Tapi sejak2 umur nak mencecah angka 30an ni, barulah berjinak-jinak beli..Rugi pulak rasanya kalau tak belajar kan..lagipun rasanya bayaran kelas memasak ni berpatutan; RM150. Sebelum ni pernah survey online, kebanyakkannya RM250++. Lagipun tempat stategik, dekat Taman Samudera, Batu Caves. Tapi yang tak bestnya, start Januari 2011 ni kelas ni nak berpindah ke Klang...:(

Yang bertudung kuning tu Puan Pengajar; Hajah Noraini

Ini masa tengah buat kuih talam suji

Puan hajah mengajar cara2 membuat kelongsong kuih tepung pelita

Penuh satu talam..yang gumuk2 tu saya yang buat..hehehe

Kuih bakar yang sungguh harum semerbak..;)

Puteri ayu yang mengancam..serius resepi ni sedap!!

Bahagi sikit sorang..sama2 buat, sama2 rasa...


seperti biasa sesi bergambar beramai2...seharian memasak ni..dari 10.00pagi sampai 5.00 petang..tapi ilmu yang dapat tu memang sungguh berbaloi..

Sebenarnya banyak lagi gambar2 dibelakang tabir kelas memasak ni, tapi saya ada masalah mengupload (korang punye ok ke?)..everytime nak upload cuma boleh upload sekeping lepas tu macam hang..so kena save and edit balik..itu yang pasal tertangguh je entry ni, padahal dah 2 minggu dalam draft!! huhuhu...

InsyaAllah jika ada kesempatan saya nak join lagi kelas2 memasak ni..banyak course sebenarnya, buat kek, buat kuih, kek lapis dan macam2 lagi lah..

Sesiapa yang berminat boleh klik aniz baking centre...

nota kaki : tak try pun lagi, takut lupa je...huhuhu