Friday, August 19, 2011

Salam 20 Ramadhan..:)

Sedar2 tak sedar kita dah masuk 10 hari terakhir Ramadhan. Sedar2 tak sedar jugak hampir 2 bulan blog ni tak terupdate..Last entry 28/6...:(

Start je meniaga kat Kajang awal bulan 7 tu memang tak sempat nak update apa2..Jenguk la jugak blog kawan2..Melepas rindu..Facebook pun kalau sempat je bukak..Paper baca bila free je..Tv on la jugak, tapi kalau kata nak duduk mengadap tu memang tak la..Memang sibuk..satunya nak adjust masa..ye lah kat Kajang dulu meniaga malam..tapi start dari pagi memang tak berhenti..pegi pasar, balik rehat kejap, dalam pukul 10.00 pagi tu dah mula memasak. Pukul 4.30 petang pulak siap2 nak keluar. kedai mula berniaga dalam pukul 7.30 malam, tutup ikut dan..paling lambat pukul 3.30 pagi!!!!! Macam tu la rutin selama sebulan..Setiap isnin off day..time cuti memang tidor la..sambil2 tu kemas rumah...malam pulak tidor awal sebab esoknya berniaga semula...memang tak terasa masa berlalu...kurus je tak...hahahaha..

Masuk je Ramadhan, gerai kat Kajang tu tutup, mencuba rezki di Pasar Ramadhan..Ya Allah..penat nya Allah je yang tau..dah la 1st time meniaga kat pasar..Lepas tu tak plan sangat nak masak apa..awal2 Ramadhan tu jual kuih muih barang 10-12 jenis..mula2 laku..pastu slow..bila pusing2, rupanya selang 2-3 meja orang jual kuih..kuih muih diorang lagi meriah..30-40 jenis!! tu dia...Buat kuih ni memang penat tahap gaban..dah la buat sorang2..pastu kena ikut resepi, kalau salah bancuh memang tak jadi...hehehehe..

Then slow2 tukar menu..sekarang ni cuma fokus jual roti jala, kuih cara berlauk, mee goreng, bihun goreng & bihun singapore. yang goreng2 tu buat setalam2..Cara berlauk tengok mood, kalau malas buat 50-60 biji je..Kalau rajin buat 100 lebih...Roti jala, alhamdulillah...so far itu la yang bagi rezki lebih...setiap hari tebar 200 -250 keping..mau senget bahu duk mengirai roti jala hari2...

Sekarang ni bila tengok duit tu, nampak titik peluh sendiri. Bukan nak kata yang kerja lain2 tu bukan hasil titik peluh..Tapi bila berniaga ni baru lah tahu betapa susahnya nak dapat walau seringgit...Segala usaha dan keringat kita keluarkan yang sehabis mampu untuk dapatkan rezki, bukan setakat 1-2 hari..tiap2 hari kena bagi 200% usaha, tak boleh nak malas2..mengaduh penat tu memang la ada, manusia mana yg tak penat...ye dak??

Kalau nak cerita pengalaman mula berniaga ni memang banyak...macam2..susah senang...hepi, sedih semua ada..Teringat kata my ex- office mate, kalau berniaga ni senang mesti semua orang nak meniaga...Betul sangat2..bukan senang..tapi saya selalu berdoa, moga Allah permudahkan dan bukakan pintu rezki yang halal buat saya dan keluarga...

InsyaAllah kalau ada  masa saya menulis lagi..ini pun tulis tergesa2..curi masa tido..kalu tak time2 cenggini memang dah berdengkur..Di kesempatan ini saya nak ucapkan salam Ramadhan (belum terlewat lagi rasanya) dan Selamat Hari Raya Aidilfitri (kot nanti tak sempat nak buat entry raya)...=)



1 comment:

buyuiazliana said...

akhirnya...!!!lama aku menunggu kabar dr ko! :)