Tuesday, August 11, 2009

Badan Kebajikan Isteri Angkatan Tentera (BAKAT)


Lately ni aku kerap turun Temerloh. Habis kursus Hubby terus busy ngan kerja dan duty...mmm..kenala aku berkorban sikit..14/08/2009 ni aku ada hi-tea BAKAT @ Kuantan. Kalau tak silap aku farewell pengerusi BAKAT brigade...Askar ni banyak kerenah sikit..Aku yang orang awam ni kadang2 pun susah nak adapt lifestyle/workstyle army ni..

Last weekend, aku dapat instruction dari OC(bos) hubby suruh aku turun Temerloh ada latihan persembahan untuk hi-tea tu..2 hari lak tu..Tension je aku dengar...Pengerusi BAKAT (wife OC) siap sound aku lagi..jangan nak excuse...x paham aku ngan BAKAT ni..x kira apa event pun mesti ada nyanyi2, nari2, poco2 tu memang wajibla..yang x best nya, kitorang kena buat sketsa...masing2 dah tuo...aduh nak buat sketsa pulak..bila masa tah nak berlatih..last2 ambil jalan mudah..kitorang nari twist je ramai2..Lagu Kuala Lumpur, kalau x silap Wan pernah nyanyi lagu ni..cam mana lah rupa aku menari dengan badan aku yang kusss semangat ni di tambah pulak ngan urat2 yang dah kembang dan ketat..Hubby pesan..Jangan malukan dia je..huhuhu..

Dan....akhirnya aku dapat green light dari Hubby beli baju baru untuk hi-tea tu..yea yea...gi shopping..Aku beli long dress, brown colour..wife OC pernah sound aku pakai tak bersesuaian...dia cakap kasual, so aku pakai pants and blouse. Blouse tu x ketat and bawah bontot..kain cotton..alih2 dia kata kasual elegent..bengang tak??? aku suka dress ni sebab bagi illusion aku kurus dan tinggi...hehehe..hubby ok tapi dia prefer aku pakai kurung moden je..safe..
Ni baju yang aku pakai masa majlis minum pagi (brunch). My first BAKAT event!!!Majlis tu kasual then cuma within kitorang je..means ahli Bakat Kem Batu 3, yang datang pun cuma dalam 30 orang ..tapi wife OC sound kata tak sesuai...tapi pengajaran tuk aku, walaupun majlis tu kasual ke, tak formal ke..aku mesti jaga penampilan..susah gak jadi wife army ni..air muka hubby kena jaga...it's ok, I'm learning...


p/s: Berdebar2 lak nak pegi hi-tea ni....ni pun first big event BAKAT aku...

9 comments:

uzi said...

askum...
salam perkenalan...

nak jumput masuk ke forum ni:
http://wanitamelayu.com/forum/showthread.php?p=3393424&posted=1#post3393424
khas untuk isteri perwira negara...

uzi

zaira said...

sabar ye kak...

hehe. culture shock tak?

BAKAT mmg mcm tu... activity memanjang, tak padan dgn umur.

tapi kena ikut je la kan kalau dah kawin dgn askar...

=)

NORMADIAH said...

salam
sy mar
baru b'kwen ngn tentera
msti ke kena join BAKAT?
lgpun sy & suami duduk b'asingan kerana tugas masing2
klu x join bleh x? ;)

Asma said...

zaira
culture shock la gak, tp tgk pengerusi la kot..dulu kt temerloh memang kena aktif sebab x ramai isteri pegawai..skrg suami dah posting KL rilex bnyk coz pegawai ramai n pengerusi pun keje n paham...syok betul

mar
salam..selamat pengantin baru (terlambat la kot)..it's depends sebenarnya.biasanya klu jauh x der la kena join seme aktiviti bakat..tapi macam majlis2 yg besar2 tu klu diperlukan kena la hadir..

dulu akak (pangkat akak la kot) jauh pun still kena join bakat time wekend...sekarang dah duduk dekat rasanya baru sekali je pegi bakat..hehehe

zah said...

pengalaman saya sertai bakat ni...mmg ada paksaan,bayangkan suami didetel utk bwa wfe g bakat,kalu x g bakat suami kena denda 3hri duty..tu paksaan namanyakan...pastu tak bg tau awal2..mana leh sesukahati jer nak cuti...kami pun ada komitmen kerjaya jugak...pastu klu bg surat x percaya pulak...kita susah xde duit ada ke diorg nak amik tau?klu g bakat tu suh belajar agama ker,gubahan ker ada gak faedahnyer...ni suh latihan menari...adakah tu sesuai utk seorg isteri..pastu bab pakaian....leh lak dia nak tentukan pakai mcm ner....bg sya la janji kita kasual pastu sopan...bila ketua dia bleh lak pakai yg grend2...yg kita ni isteri org bawahan ni xde taste ker..berpakaian kan hak peribadi masing2....so apa hak diorg nak tentukan..klu husband kita leh la mengikut arahan diorg sbb tu dah kerja mereka...lagipun kita awam mana leh sesukahati diorg nak paksa..bukan ada bagi gaji pun utk g BAKAT ni...pastu ada pula yg berlagak...ikut pangkat suami klu nak bergaul...ada ke dalam islam ajar mcm tu?

Anonymous said...

wah...
teruknye..
kalau arwah mak saya pulak..abg saye citer arwah rebel siket..arwah xpergi pun..die xtahan dgn kerenah pengrusi...ayh saya memahami lagipun xleh nak paksa arwah sebab arwah degil..

Anonymous said...

Senang2 tak pyh kawin ngan tentera...no komen

Anonymous said...

Betulx...jika susah sangat jangan kawin dengan askar..kawin saja dengan drebar bas express. Tapi kawin dengan askar, isteri dapat gaji wooooo.....

Nora Nisah said...

Salam, Boleh tahu tak mana boleh dapat kain utk buat baju BAKAT tu? Puas dah cari. Saya dok area K.L