Tuesday, June 28, 2011

Meja Kerja


Kalerful tak....hahahaha..ini tv area cum workplace..tak ada tema2..main beli je apa yang berkenaan. Apa yang best nya workplace baru ni???..=)

1. Bantal besar kaler purple untuk alas bontot. Macam kerusi kat ofisla. Tapi kat sini boleh duduk bersila. Kalau penat boleh melunjur(?), lagi best letak bantal tu kat kepala..siap..tido berdengkur..ahaks


2. Kalender 2011..konon macam kat ofisla ada kalender kat meja..ngeh


3. Nampak tak remote kontrol..tu yg paling penting sekali..tapi tu pun bateri macam nak kong..kena ketuk2 atas lantai dulu baru function..punyalah malas nak tukar..hehehe


4. Tv kesayangan..inilah nyawa kat rumah..kalau suami takde..memang saya on 24 hours..time tido pun..sebab tido depan tv..hehehe..takut ar rumah sunyi..

5. Meja kecik bergambar panda 2 ekor ni saya beli kat tesco..RM15 kot..kalau makan depan tv pun meja kecik nilah yang berjasa..ai sayang carpet ok..carpet mahal!!!!


6. Buku nota..yang kaler putih tu penuh resepi..memang sentiasa ada kat depan tv. Kalau tengok chef wan masak ke, nigella ke, pastu sape tu chef at home, masterchef seme kalau ada yg senang2 memang saya catit.tapi setakat catit je la..cubanya tak..=)


Kesimpulannya..workplace baru saya best tahap AVATAR!!! 2 hari berturut2 saya tgk Avatar kat Star Movies..dah boleh hafal!!!

p/s: hari ni saya cukup rajin, bukan setakat mop lantai..saya berus sekali lantai dapur dengan yard..tak tau la bila lagi nak berus lepas ni..hehehe



HATI & CINTA

I
Benar kata orang
Luka di hati tinggal parut yang mendalam
Luka sembuh tinggal parut
Parut tanda hati terluka
Parut tanda hati pernah berduka
Hati akan sembuh
Tetapi parut masih ada
Hanya masa
Hanya masa dapat mengubat hati yang terluka

II
Biar cinta itu sebesar gunung
Biar cinta itu cinta agung
Cinta datang dan pergi
Tanpa perlu kita kejar dan mencari
Cinta jangan dicurangi
Cinta jangan dibohongi
Cinta jangan disakiti
Cintailah seadanya
Supaya ia kekal lama
Subur dan mekar hingga ke akhirnya
Semaikan dengan kasih sayang
Bajailah dengan keikhlasan
Sirami  cinta dengan kejujuran
Maka terhasillah cinta yang menjadi dambaan
Setiap insan yang selalu dahagakan
Cinta......



Monday, June 27, 2011

Hari Pertama Tak Bekerja

Pengganggur tak bertauliah(sementara) dan suri rumahtangga..best tapi bosan...bangun solat subuh, pastu konon..yeaaahhhaaa..boleh sambung tidur..tapi..aik..awat tak mau lelap ni..pusing2 tengok MHI pastu mandi, buat milo...dekat2 pukul 9.00 pagi saya gerak ke Klinik DBKL untuk ambik suntikan anti typhoid. Kos cuma RM21 je. Tak sampai 5 minit dah siap. Dalam hujan lebat tu saya tak tau nak pergi mana. Plannya memang nak pergi ofis jap. Nak ambil segala harta karun personal yang saya simpan selama 7 tahun tu...Tapi macam awal lagi kan..Ingatkan nak join ofismate lunch..

Tapi alang2 dah keluar, baik pergi terus..Sampai ofis dalam pukul 10.00. Tu pun saya siap singgah bank lagi.. Kemas2 meja. Copy personal file dalam pendrive. Minum dulu nescafe sechawan..Sembang2, bayar hutang, buang sampah sarap personal(kang orang jumpa dan baca malu pulak), salam2 dengan mana yang tak jumpa hari jumaat lepas. Baca paper sikit. Dekat pukul 11.30 baru saya balik..itupun sebab suami kol nak balik rumah ambik baju dan lunch sekali.

Rumah dengan ofis kan tak jauh mana. Kena jem sikit kat Bukit Bintang, belum pukul 12.00 dah sampai rumah. Suami on da way lagi. Campak harta karun dari ofis terus sinsing lengan masak sempoi. Ada leftover nasi putih so saya buat nasi goreng. Panaskan jugak leftover ayam goreng semalam. Goreng fries dan sosej. Buat air anggur..Dah pun siap lunch...Sempoi habis..

Pukul 1.30 suami gerak balik ke kem..Saya sorang2 pandang dinding...Apa nak buat ni.....huhuhuhu..Tengok tv dan tidor je la kan...=)..

Itulah kisah saya di rumah sehari tak buat kerja..Tak sanggup kot nak macam ni hari2. Mau macam apam saya lepas ni...hehehehe..=)




Saturday, June 25, 2011

I Hate To Say Goodbye...:(

Semalam bersamaan 24/06/2011, berakhirlah perkhidmatan saya di Mutiara Rini S/B. Sedihlah amat..Banyak sangat kenangan manis pahit, suka duka sepanjang saya bekerja kat sini. Part yg paling sedih sekali masa nak hantar surat berhenti. Sambil menaip dengan hati yang sebak dan air mata yang bergenang..Terbayang muka kawan-kawan dan bos!

Keputusan yang saya buat, pada saya amatlah berat..Meninggalkan kerja yang saya sayang. Meninggalkan ofis yang banyak kenangan. Kenangan yang mendewasakan dan mematangkan saya dalam kehidupan. Kenangan yang tidak boleh dijual beli dan tak boleh di cari ganti. Kenangan yang akan saya lipat kemas, dan simpan erat dalam hati. Kenangan yang akan saya ceritakan dan sampaikan kepada anak cucu cicit saya nanti....

Kalau tak silap, saya mula bekerja pada 05/05/2004. Masa tu muda belia. Saya aktif dengan Kelab Sukan Boustead. Main netball, futsal..semelah pun main..Rajin ikut trip pulau2 sekitar semenanjung Malaysia. Dan pernah ikut trip backpack dengan bos ke Solo, Jogja dan Semarang, Indonesia dekat seminggu jugak la. tapi sejak berkahwin..semua2 ni saya kurangkan..status dah bertukar, saya jadi lebih sopan (kot)..hehehe

Tak tau nak luahkan macamana sayangnya saya pada ofis ni..Kawan2 yg baik..suasana ceria dan hepi je selalu..gaduh2 tu jangan cerita lah..adat..yang lepas2 tu bagi saya dah lama saya lupa..masing2 dah dewasa kan..dah bekeluarga..tapi yang paling saya sedih dan ralat tentunya bagi saya, one of my best friend yang hubungan yang rapat renggang tiba2. Saya tak tau kenapa..mungkin silap saya..emosi atau masa dan keadaan yang menjadikan hubungan tu tak serasi..kalau kenangkan balik, memang saya sedih..saya ralat sebab tak pulihkan hubungan tu..life goes on..saya selalu doakan hubungan saya dan dia ok..everytime raya, saya selalu sediakan duit raya untuk anak2 dia tapi tak pernah terbagi..sedih kan..ego mungkin..=)

Ofis saya yang meriah ni memang selalu buat makan2..makan sebelum puasa, sempena raya, krismas dan tahun baru. Everymonth beli kek sambut besday, makan sebab orang belanja. Tiap kali awal tahun..mesti ada makan2 kalau naik pangkat @ gred. Makan sempena dapat anak..farewell(sedih) dan banyak lagi..tu tak masuk minum petang goreng pisang dan cucur udang..masing2 tak pernah kedekut nak keluarkan belanja kawan-kawan makan..tu lah sebab saya naik 15 kilo sepanjang 7 taun kat sana..

Saya pasti akan rindukan suasana kerja kat sana..Lepas ni saya cuma bergelumang dengan sambal, ikan dan ayam.Tak ada lagi nak pakai baju2 cantik dan bersiap ke ofis. tak ada lagi penat menempuh jem pagi dan petang..tiada lagi gosip2 ringan. tak ada lagi usik mengusik ngan kawan2..:(

Nanti saya uploadkan gambar farewell. Buruk betul menangis..hahaha..tapi takpe..saya tayang gak..tapi kali ni saya nak tayang hadiah farewell..hepi dalam sedih..Hadiah2 yang sangat saya suka dan sangat bermakna. Of course saya akan guna!!!


Cupcakes..so comel...


Close up..tiny teddy bear..=)


Delectable by Su @ Pavilion


Mitt & Apron..

yang ni big boss yang bagi..Love it..dan saya memang kaki membeli dan mengumpul kuali & periuk..=)


And yang paling touching...the card..tq so much for the wishes n supports..=)



Semoga hubungan yang telan terjalin berkekalan..InsyaAllah ada kesempatan masa saya pasti menjenguk teman2 di ofis lama...Pasti akan rindu pada semua...Pasti...:(


Selamat tinggal tidak beerti perpisahan..Selamat tinggal bukan untuk akhiri perhubungan..Selamat tinggal agar kita semua maju ke depan...Yang ditinggal tidak akan dilupakan..Yang ditinggal adalah kenangan terindah dalam kehidupan...Love n hugsss...=)








Thursday, June 23, 2011

Makan2 Ala Western

Alhamdulillah..selesai sudah majlis makan2..Harap semua kenyang la ye. Petang semalam saya sampai rumah dalam 5.15 petang gitu..sembang2 kejap, salin baju terus je operasi masak memasak. Suruh suami vakum carpet, sapu sampah & basuh toilet..Time orang nak datang la baru kalut kan..Kalau duduk berdua  walaupun nampak habuk dan rambut bersepah atas lantai..masing2 pakat tengok je..hehehe


Tetamu sampai dalam 8.30 tepat. Makanan kebanyakkannya dah siap, dalam pukul 9.00 tu rumah memang dah penuhla . Nasibla ada kawan2 perempuan suami yang tolong2 grill kan ayam, goreng resolles dan nuget. Ringan tulang betul depa ni, siap tolong basuh pinggan dan kemas meja sampai clear...lega...=)


Tugas suami cuma bancuh air..tak jadi nak buat tembikai laici..leceh!! so just buat air laici je...bukak tin dan tuang. pastu time kalut2 dengan berpeluh2 nak siapkan meja, saya pun serahla kamera kat suami suruh amik gambar makanan. Ye lah, kan bini nak upload dalam blog & FB bagai. Bolehnya dia lupa..sama kalut ngan saya..dia bagi tau lupa ambik gambar pun masa tetamu semua dah balik. Boleh tu bagi idea..yang  kita susun je balik makanan yang belen-belen ni..apakah..nak marah ke tak nak..sedih la sikit..ai nak la simpan kenangan keringat ai yang jatuh dalam makanan tu kan..hehehe...

Ada sekeping je yang mampu saya simpan..agak2 kabur tapi saya masih kenal la apa yang saya masak tu...peringatan tuk diri sendiri..kalut macamana pun..ambik napas jap, berhenti buat keja..5 minit je..pergi snap gambar..1...2..3..=)




Jadi la dari takde..sedihnya saya..huhuhuhu..Ye lah masak memasak dah la 95% saya buat..mintak tolong amik gambar je...ambik gambarrrrrrr...:(



Wednesday, June 22, 2011

Sneak Peek : Menu Makan2..:)

Serious ah rasa nak pengsan. Pukul 1.30 baru tidur. Penat tak usah cakapla..Rasa macam nak beli dapur yang banyak tungku je (p/s: dapur kat umah saya tu jenis yg 2 tungku je..)..Barulah cepat kerja saya nak masak memasak ni.


Sambil saya renehkan sos bolognese, saya siang ayam..Buangkan tulang. Bayangkan 4 ekor ayam saya nak deboned. Bagi saya banyak tu....Kalau setakat buang tulang ayam je mungkin tak jadi hal..Masalahnya banyak lagi benda lain nak kena buat. Kejap2 kacau sos..Lepas tu berhenti siang ayam kejap, gentel pulak daging buat meatball. Sambung balik siang ayam. Dapur yang satu lagi pulak saya masak sup cendawan. Berhenti lagi siang ayam sebab nak blender sup..lepas blender tuangkan krim dan susu..api pun sederhana je..biar masak slow2...


Sambung balik siang ayam..apa yang lama benor menyiang ayam ni yong???? Ate..memang le lame..saya ni amatur..kalau skill dari 10, saya ni skill 3 je..terhegeh2..Itulah..nak jimat punya pasal..tak mau beli yang siap2 deboned..mahal wey..tak berbaloi lak beli..at least beli ayam yang sekor2 ni..tulang temulang tu boleh la buat sup..

Dekat pukul 10.00 malam baru settled siang ayam..sup cendawan dan bolognese pun siap masak..Saya start masak pukul 8.00 malam..2 jam tau mengadap ayam..Kemas2 lebih kurang..saya siapkan barang nak buat dessert..pastu berangan tak hengat..nak buat dessert sampai dua..barang2 pun dah beli kan..so nak tak nak kena la buat. Mula2 buat triffle..masak kastard dan jelly dulu. Susun marble kek satu lapisan dan tuang kastard..biarkan keras sikit. Masa tengah keraskan kastard ni, saya curi2 pukul whipped cream dan cream cheese untuk buat tiramisu. Tangan kiri kanan bekerja...kaki ni rasa kematu la jugak..berdiri punya lama..


Dah siap dessert sambung buat resolles lagi sikit, pastu buat coleslaw sambil2 tu saya rebus telur untuk buat 'devil eggs'. Dah siap semua2 ni barulah saya marinate ayam dan sosej. Ayam separuh saya grilled separuh lagi saya salut dengan breadcrumbs dan goreng.


Semuanya saya buat tanpa pertolongan suami..Suami ai sibuk uoallls..huhuhu..pukul 12.00 malam, saya call suami bagitau kalau lainkali nak buat makan2 kena la dia tolong sekali...tak larat tau sorang2..mana nak cuci mengemas semua..tapi sebenarnya saya pun seronok kalau kawan2 datang makan..penat tu memang la penat..tapi kepuasan..kepuasan..hahaha..

Ni saya tepek sikit2 gambar yg saya ambil semalam..abaikan pencahayaan sebab dah tengah malam..harap maklum....


Sup cendawan berkrim, saya campur cendawan butang putih dan coklat


Sos bolognese dan meatball..tambah cendawan juga



Cubaan pertama..Peach Triffle...


Kek Tiramisu Simple..belum siap deko lagi..



Homemade Chicken Nuget

Yang lain2 tu dah tak larat nak ambil gambar..Kalau sempat kaki tangan saya bekerja hari ni..Saya ambil gambar makanan yang saya hidangkan buat tetamu nanti..Itu pun kalau saya tak kelam kabut la...=)



Tuesday, June 21, 2011

Trilion Things To Do..;)

Assalamualaikum dan bersiaran kembali..=)

Lama betul saya menyepi..Sibuk amat!! Gerai yg nak dibuka, InsyaAllah awal bulan 7 ni pun masih banyak benda yg nak dibuat..huhuhu..serious takut wey...

Jumaat ni pulak last day saya kat ofis setelah lebih 7 tahun berkhidmat kat sini..Tapi itu kita citer later2 k. Selain kepala saya yang makin serabut mana nak start gerai, kesibukan saya akan ditambah dengan makan2 sempena suami habis kursus esok!!..ESOK..pengsan..hari kerja tau..pastu siap order nak makan western..hamboi..tapi ikutkan je la..sebabnya, saya tahu..lepas ni memang takdela nak buat makan2 ni...

Suami cakap dalam 15 orang kot nak datang. So..berpusing kepala saya memikirkan idea yang nak di masak..Yg paling penting penyediaan la..Kalau semua nak buat esok, maka kita akan makan pukul 12.00 malam..hehehe..

Menu yang dalam kepala saya ni banyak, kalau cukup kudrat saya nak masak :

1. Mushroom creamy soup + garlic baquette : sup kena buat malam ni then esok panaskan je n kena siapkan garlic spread; butter+garlic+mix herbs

2. Homemade chicken nugget : ni dah buat frozen siap2 weekend lepas

3. Resolles : ni pun dah buat frozen

4. Grilled sausages : Ni dah beli, malam ni marinate je.

5. Grilled chicken chop: Malam ni kena marinate gak

6. Fries : Beli yg frozen je

7. Meatball bolognese speghatti : Malam ni kena siap2 buat sos dan frozenkan

8. Seafood fettucini : Malam ni kena siang udang + sotong

9. Blackpepper sauce : Pun kena buat malam ni

10. Mix Salad : Dah beli siap, esok hidang je dengan thousand island

11. Kek coklat kukus : pun kena buat malam ni

12. Triffle : Pun kena buat malam ni

13. Air tembikai laici @ lemon tea

Tambah sikit lagi..hehehe..coleslaw and mashed potato..=)
Senang kata semua lah buat malam ni..hahahaha..pukul berapa i nak tido  ni yang..sebab u i sanggup berkorban..uhuks...

Tips saya kalau nak buat makan2 ala western:-

1. Pasta boleh rebus awal. Gaulkan dengan minyak zaitun, biarkan sejuk dan simpan dalam fridge.

2. Sos bolognese ambil masa lama nak masak so kena masak awal. Lagi pun saya suka pakai fresh tomato..so masak dalam api perlahan sampai pekat..biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais gak.

3. Ayam (atau apa2 je la) yang nak kena marinate, buat pagi2 sebelum pergi kerja. Lagi lama terperap lagi sedap.

4. Makanan yang dalam frezer macam fries, sosej, nuget dan resolles keluarkan sebelum pergi kerja.

5. Sos dan sup pun boleh buat awal. Kalau bekukan, pastikan sebelum pergi kerja da keluarkan dari freezer.

6. Tomato dan daun salad bersihkan siap2 dan toskan kering baru simpan dalam peti ais.

7. Keluarkan & letak tepi pinggan mangkuk, sudu garfu senduk yang nak guna..=)

Kalau cukup tangan saya malam ni..saya snap2 sekali gambar preparation masak-memasak. Mana tau kot korang kena buat makan2 time kerja..so adalah tips sikit yang boleh membantu...=)

Bersiap sedia untuk kerah tenaga..yang, habis kursus ni kita pegi jalan2 dulu nak..lepas ni tak tau la ada lagi ke masa nak beromantik2..sedih2..







Friday, June 10, 2011

REZEKI

Maha Suci Allah yang memberi rezeki kepada hamba2Nya..=)

Assalamualaikum..

Lama betul saya tak update..jenguk tiap2 hari tapi tak tau nak tulis macam mana. Ten..ten..ten..Dengan ini saya maklumkan bahawasanya saya telah mengambil keputusan berhenti kerja sepenuh masa dan mula berniaga sendiri secara kecil-kecilan...Sekian.

Ye betul..korang semua tak salah baca. Berat sebenarnya nak lepaskan kerja sekarang. Tapi di sebabkan semangat dan minat yang membara ni saya nekad dan cekalkan hati. Sekarang saya hanya mampu berdoa dan berserah kepada Allah S.W.T.

InsyaAllah, awal bulan 7 ni saya akan mula berniaga gerai makan di area pekan Kajang. Tempat ni ala-ala medan selera. Ada dalam 10 buah gerai yang jual menu yang berlainan. InsyaAllah, saya akan berniaga NASI LEMAK BERLAUK dan CUCUR UDANG SET.

Nanti bila dah siap papan tanda dan menu saya akan update kat sini. Banyak lagi benda yg saya kena settlekan..kerja kat ofis pun byk yg tak clear lagi..ye lah dah 7 tahun saya kerja..tak pernah lak nak geledah drawer n bawah meja ni..entah2 ada tikus mati...hehehe..Sebenarnya tak tau nak mula dari mana..:(

Keputusan yang saya amik ni pun agak tergesa2 sebenarnya. Memang ada plan untuk start meniaga makanan. Tapi takdelah secepat ni..Ingatkan dalam masa 5 tahun lagi..lepas ada anak ke..tapi itulah, kita hanya merancang..Allah yang menentukan segalanya.

Doakan saya k..Saya hepi dalam takut. Sungguh takut ok. Takut bisnes tak berjaya. takut takde customer..takut makanan tak sedap..takut tak cukup nak pusing modal..macam2la..

Cuma saya niat 1 je..Saya cari rezeki kerana Allah Taala dan dalam masa yang sama saya nak meningkatkan ekonomi keluarga. Saya akan usaha sehabis tenaga, kerah kudrat yg ada. Berpenat pun tak apa, asalkan usaha saya ni berjaya.

InsyaAllah, saya akan hidangkan makanan yang memuaskan hati pelanggan, menepati selera dan harga berpatutan dengan ekonomi sekarang.

Saya jemput semua blogger2 singgah ke gerai saya bila dah start meniaga nanti. Yang duduk di area Kajang, Bangi, Serdang dan sewaktu dengan nya meh la try nasi lemak saya..Yang kebetulan lalu di belah sana pun kalau tak tau nak makan mana, tak dehal punya..kedai saya sentiasa terbuka..tapi malam je la ye...hehehe..

InsyaAllah, waktu berniaga dari pukul 6.00 petang sampai 2.00 pagi..=)

ops lupa..sesiapa yang nak berkarok pun boleh datang..kat sini boleh nyanyi2..=)