Tak tau la korang perasan ke tak? Yang pastinya bagi pembeli barang dapur seminggu sekali macam saya ni amatla terkesan sangat bila harga barang melambung tanpa kita sedar. Senyap - senyap je naik. Sejak2 saya menilik kalori yang saya makan ni memang hari-hari saya bawak bekal. Selagi bolehla. Jadi stok makanan basah/segar kenalah selalu ada. Seminggu dekat RM 70 -RM100 jugaklah belanja barang dapur. Kalau sebulan mau RM400. Tu baru berdua. Belum ber3 ber4 ber5.
Barang yang 2 bulan sekali beli macam :
1. Sabun basuh jenis cecair dan pewangi baju
2. Sabun mandi, beli refill pack yang 600ml
3. Syampu lambat habis sebab guna sorang je suami malas syampu rambut..hohoho
4. Sabun cuci lantai pun lambat habis sebab malas nak mop..hohohohoh
5. Tisu kotak yang jual 1 pack ada 4-5 kotak tu
6. Teh uncang & kopi O yang tak habis2
7. Minyak zaitun
Barang yang tiap2 bulan beli macam:
1. Ubat gigi saiz sederhana selalu beli 2
2. Minyak masak botol sederhana
3. Susu, gula, milo
6. Tepung gandum
7. Kicap
8. Cili sos botol besar 2 botol
9. Cheese yang sepeket 12 keping
10. Spegeti dan bihun pun selalu beli untuk tukar2 menu
11. Barang2 nak masak macam bawang lada
12. Beras perang beli yang 2 kg, bila rasa nak makan secara sihat je baru masak..hehehe
13. Tisu dapur
14. Sabun basuh pinggan
15. 2 tin laici
16. Serbuk perasa knorr
Barang yang tiap2 minggu beli
1. Stok ayam, ikan, udang paling lama tahan seminggu setengah
2. Susu kotak atau coklat susu
3. Jus dalam botol biasanya jus oren
4. Sayur yang tahan lama macam, brokoli, bunga kobis, kacang buncis, lobak. lada benggala, tomato (ni kalau menu ulang2 sayur campur) kalau mood rajin beli sayur daun hijau macam sawi, kailan tapi kena masak cepat2.
5. Buah2 selalu beli kat chowkit je
6. Telur tapi takdelah seminggu tu habis
7. Roti gardenia sebungkus
8. Daun salad
Senarai ni kadang2 makin panjang dan panjang bila tak buat list sebelum shopping. Aiskrim lah, vitegen la, sosej la. Jajan2 memang saya kurang beli. Tapi cadbury zip tu saya suka. Kadang2 beli lah mamee ke.
Ada jugak barang2 yang tak habis2 macam beras 5kg. Kalau tak ada tetamu memang 4-5 bulan pun tak habis. Garam, kunyit, sos tiram, tepung jagung, mentega, kordial pun dalam 3-4 bulan sekali baru beli.
Belanja kat ofis pun memang dah kurang. Kalau dulu breakfast nasi lemak lauk ayam @ nasi kerabu lauk gulai ikan tongkol dah RM3.50. Lunch tak delah mahal sangat. Paling mahal pun RM6.00. Selalu tapau nasi lauk campur je. Nasib lah kat keliling ofis ni mewah makanan. Nak makan mahal..murah.. pilih je..So dah jimat..hehehe...
So ada pros and cons...=)
1 comment:
betul tu..memang perasan harga semua naik..tapi nak buat camne, susah kita nak control...apa yang kita bleh buat, bawa bekal je la..tak payah makan luar kerap sgt :)
Post a Comment