Wednesday, March 17, 2010

~Char Koay Teow~

Lagi 1 favourite aku..Rasa macam H.E.B.A.T je bila masak char koay teow ni...selalu tengok dekat pasar malam..1st time aku buat, koay teow kembang sebab kuah dah kering..Dari pemerhatian aku..kunci utama nak masak char koay teow ni ialah api besar+kuali panas+cepat+tangkas!!!! Sekarang, kalau rasa nak makan,memang masak sendiri..puas hati!!

Bahan2:- Udang, kerang, cili boh [kalau nak blend sendiri pun ok, aku x sempatla..;)], koay teow, taugeh, kucai, kicap macam2 [kicap cair, kicap manis], sos tiram, sos cili & telur...
Tips:-
1.Make sure barang2 yang nak masak tu semua ada kat sebelah, senang capai..ketangkasan amat penting!!
2. Bancuh siap2 kicap..campurkan kicap manis + kicap cair + sos tiram + cili sos + garam + serbuk perasa. Tambahkan air (jangan pekat sangat nanti masin) dan panaskan. Kenapa perlu panaskan?? sebab..kita nak pastikan masa memasak tu singkat dan koay teow x kembang..
3. Ni paling penting..kena masak satu2.untuk sorang makan..macam kat pasar malam tu..kalau masak sekali banyak, susah nak handle..especially dapur kat rumah biasanya api kecil..
Cara2 membuatnya:-
Tumis cili boh sampai masak..masukkan udang (x payah rebus dulu pun x apa cos udang sekejap je dah masak) dan kerang(rebus dan kopek isi). Masukkan koay teow, kacau sebati, bila koay teow dah lembut campurkan taugeh dan kucai. Cepat2 masukkan bancuhan kicap panas dan terus pecahkan telur. Kacau sekejap je, tutup api dan angkat. Kalau biar lama2, nanti kuah kering dan koay teow kembang..hasilnya..TADAAA..
*
*
*

No comments: