Friday, May 27, 2011

Puding @ Agar-Agar Mangga

Jangan tanya kenapa kaler puding saya macam ni...hehehe..Bila main resepi campak2 memangla akan jadi cenggini. Mulanya saya nak buat puding mangga berkastard. Saya pakai agar2 tali tapi sikit je sebab nak letak dalam cup dan makan scoop dengan sudu. Ala2 lembik gitu..Alih2 terlembik sangat, so saya pun beli agar2 serbuk. Rupanya agar2 tu memang datang dah ada kaler..Manala saya tau, ingatkan kaler clear je macam agar2 tali tu..

Bila masak je..ops..agar2 merah ke..bila campur dengan adunan kastard yang kaler kuning so bertukar la ia kepada kaler keorenan. Tak kisah la kan asal boleh makan. Bila dah letak agar2 serbuk saya salin agar2 tu kedalam mould. Jadilah macam ni..=)


Saya cincang mangga fresh dan campurkan ke dalam adunan agar2..



Tatttara...bila makan tu boleh la terasa2 kemanisan mangga sekali..panas2 macam ni makan agar2 sejuk baru keluar peti ais...perghhhh...






3 comments:

Latina said...

meleleh air liur sy tgk agar2 yg awk buat..smua yg awk msk smua sedap2 belaka...

Lin Ghazale said...

mcmana resepi ni...sy mmg tatau memasak hihihihi

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik.. senang2 singgah la ke blog saya
;)

http://www.zuwairiaiman.com