Thursday, May 20, 2010

~ Fish NO Chips ~

Habiskan filet ikan beku (ikan dory kot)..Konon nak makan sihat, tu yang masak sayur campur..Sihat la sangat ikan goreng minyak berladung dah cecah 500 kalori. Huhuhu..Camno?? Makan nak sedap..Kalau x goreng x ada minyak macam x terbuka la pulak selera...Haip!!!
Boleh pakai ke pepatah lama " Gendang Gendut Tali Kecapi, Kenyang Perut Suka Hati"...Perut memangla suka hati..kolesterol bermaharaja lela, sambil tekanan darah dan paras gula dalam darah pula mula berkuasa..Perut yang gembira tadi mula bertukar menjadi derita, bila usus tidak beroperasi sempurna...Maksudnya disini..makan kena bersederhana.. Bukan x boleh makan SEDAP..shekali shekala x apa..Pilihan ditangan kita...Makan untuk hidup @ hidup untuk makan..Kita yang tentukan..:)

Apa2 pun enjoy makan jangan bazirkan..Ingatlah mereka yang kesempitan..Kalau bukan kat Malaysia pun..Kat Afrika, kat negara2 yang rakyatnya dibelengu kemiskinan...Dan jangan lupa ye..mulakan makan dengan Bismillahirrahmanirrahim dan makan dengan tangan kanan!!...Sekian..:)

1 comment:

ICA said...

Alamak, tengok post ni baru teringat ikan dory dlm petiais yg lama dah beli tapi tak masak2 pun. Hehehe...dpt semangat baru nih...thanks ya.