Thursday, May 13, 2010

~Mereka Kini Mandul~

Suami yang temankan diorang semalam..Procedur sekejap je..dalam 2 jam..bagi ubat bius shave bulu..Sepatutnya mandulkan Bonie je dulu, tapi rupanya free sebab Bonie ambil dari SPCA, so decide Jojo pun mandulkan sekali..Buat sekali harung senang..Lagi pun kena bayar untuk Jojo je..RM70.00


Jojo still boleh jilat2 badan..Kuat Jojo ni!!


 Bonie yang flat gila..nak bangun pun x larat..padahal dia yang di mandulkan dulu..manja!!

 Muka mamai..bangun pun goyang2..Kurung kejap..tapi berpusing2 x suka duduk dalam sangkar..kesian..mengiaw pun x larat..

Nampak tak tangan Jojo yang menggapai2..cubaan memanggil tapi suara x keluar..
Bonie gagahkan diri bangun.. 


Surrender..kesian sangat...mesti sakit...:(

Muka sakit..:(

Jam 8.00 mlm , vet suruh bagi wet food..Sorang pun x lalu makan..masing2 cuba nak jalan..jap2 jatuh..Nak jugak duduk atas riba aku n suami..Selalu macam tu, kalau sakit ke, lepas mandi sejuk2 ke..memang riba la yang diorang cari..

Semalam lepas procedure, sorang2 muntah..Bonie muntah keluar air je sebab dia puasa..Disebabkan Jojo x puasa dia muntah banyak gila..kesian tengok..Pagi tadi, Bonie dah start makan dan bagi ubat..Jojo still x ada selera, bagi ubat pun luah balik...mmmm...:(

Sedikit catatan:-

Apa itu Spay (mandul)?

Spaying atau Ovariohysterectomy adalah pembedahan dimana bahagian uterus, tiub fallopio dan ovari kucing betina akan dibuang. Kebanyakan vet melakukan spaying ke atas kucing sebagai pesakit luar, iaitu kita bawa kucing, di bedah dan pulang pada hari yang sama.

Kucing akan diletakkan dalam keadaan bius, biasanya secara gas, dan bahagian perut (abdomen) akan dibedah. Bahagian rahimnya akan dibuang dan luka pembedahan akan dijahit.


Jahitan itu samada tertanggal sendiri atau anda perlu membawa kucing anda kembali ke klinik untuk dibuang jahitan selepas lebih kurang 10 hari, bergantung kepada pertimbangan doktor itu sendiri.


nota kaki: kalau ikutkan hati..memang x mau mandulkan diorang ni..tapi untuk kebaikan diorang jugak...:(

7 comments:

Zaidah said...

cian dia kan...sedih...

LuvTrendBoutique said...

kesiannyer...alahai..

Asma said...

zai & luvtrend
huhuhu..nmpk diorg cm sakit sgt..lentuk je..menitik gk la air mata ni..huhuhu..:(

Nuraisyyah said...

knape kene mndulkan..diorg saket ke..??hmmm

Dunia Ku said...

comelnya..ciannya..midah pon der kucing gak 5 ekor tp hubby x bg mandulkan....

|| NaFiRaa || said...

alahai cian nye~ lalok yer~

Asma said...

Nuraisyyah
x saket..tp diorg ni kucing indoor, dua2 betina..x tau nk cr partner..

Midah
Asma pilih mandulkan, x mampu kot nk bela byk2..takut esok beranak pinak x terbela..ramai yg amik kucing then buang bila beranak pinak..:(

Nafira
hehehe..lalok n cam mabuk laut pun ada..:)