Thursday, May 6, 2010

~ Pengalaman aku duduk berjauhan suami isteri~

Setahun lebih jugak aku duduk berjauhan dgn Suami, dia di Temerloh, sedangkan aku kat sini..Terasa kosong dan sedih bila x dapat tunaikan tanggungjawab isteri..Masa tu cuma fikir nak kehidupan normal macam org lain yang berumahtangga...Balik rumah kosong..makan sorang..tidur sorang..huhuhu..tv yang cabuk tu la jadi peneman..Yang paling sedih sekali..aku rasa bila x ada tempat nak luah perasaan, teman bicara..x sama bila sembang ikut telefon dengan sembang bertemu muka..Bila berjauhan,fikiran akan fikir yang bukan2..Sumpah! Time ni syaitan penuh kat kelililing..bisik2 buat kita curiga, syak wasangka...pernah diuji, tapi ujian itu rupanya hanya untuk menguatkan lagi hubungan cinta..eceh..:)

Masa ni rasa macam iron lady..Hal rumahtangga semua uruskan sendiri..Nasib baik la aku ni bukan jenis penakut atau kadang2 tu buat2 berani..Orang nak cakap apa, x ambil peduli..Macam2 la kalau nak dengar cakap orang ni..x elok duduk jauh2 dengan suami..jangan biar suami duk sorang2..berhenti je la keje ikut suami..Kalau ikut hati kewanitaan yang lembut dan senang goyah dengan unsur2 negatif ni..memang rasa x tahan..Kenapa jarang sangat yang nak bagi semangat?? Contoh:- Bawakla bersabar, ada rezki husband boleh pindah sini atau jangan fikir yang x elok, doa agar Allah sentiasa pelihara hubungan kita suami isteri...

Rindu dendam jangan cerita..kadang2 air mata turun pun x sedar bila tiba2 hati sayu teringat suami..Rasa ralat bila banyak perkara yang kita terlepas x dapat buat sekali..Sambut hari lahir, 1st annivesarry pun sendiri2..Awal tahun 2009, suami kursus di Johor Bahru 5 bulan..masa tu jumpa sebulan sekali..kadang2 suami cuba jugak balik 2 minggu sekali..nak balik tiap2 minggu memang x dapat.ada tugasan, jadi sebagai isteri memang kena banyak faham..

Aku jenis malas nak senak2kan kepala..aku hidup seadanya..bukanlah x merungut langsung..pernah 1 hari rumah tiba2 x ada elektrik..suis utama tendang..menangis2 telefon suami, marahkan suami sebab tinggal aku sorang2..padahal bukan susah pun..tolak je balik main suis tu..tapi sebab emosi dah x boleh kawal, benda yang kecik pun boleh jadi punca..hehehe..:P

Jadi para isteri yang berjauhan dengan suami..jangan sedih dan menyesali nasib diri..aku selalu pegang kata2 ni.."kita boleh melihat rumah seseorang hanya melalui tingkapnya".. Mungkin keluarga yang diluar tampak bahagia dan sentiasa mencanangkan kebahagian dan kegembiraan tu x semestinya seperti yang kita sangka..sebab kita hanya nampak melalui tingkap rumahtangganya sahaja...

nota kaki : shekali shekala luah rasa...hehehe..


13 comments:

Hazzy Ishak said...

saya ada member yang berjauhan dgn suami
tiap2 minggu balik kampung
heee

With Love,
HazzySuperb

buyuiazliana said...

sekang ni husband ko still kt temerloh la?

Asma said...

Hazzy
suh member tu byk sbr ek..:)..dulu pun awal2 kawen gigih juga ulang alik ke temerloh...

buyui..
hehehe..da pindah sini..baru je g bln 2 ari tu..hoooreyy..

SyaNa said...

huhu
ttibe rse insaf
sbb aku slalu bising kalo suami aku bz balik tgh2 malam
rupenye kalo yg berjauh gini lg berat rasanye

Asma said...

syana
puas sudah berendam air mata..hehehe..:)

kemi said...

saya menghadapi keadaan yg sama....sedih kan?...emosi naik turun besilih ganti..tp lelaki cool jek..tu yg geram tuu..hehe

m y n a m e i s l o n a said...

terbaca lak blog ni...sama la situasi nye...tap skang tgh pregnant 1st bby...everything buat sndri...dr c-up smpe la kesihatan pn urut2 sndri je...kdg2 mmg sedih rs mcm dh putus asa...tap tu lah...kene kuat semangat...^_^

Fizza said...

Salam Kak,
Sy terbaca blog akak ni..mmg dugaan yg besar hidup berjauhan dgn suami. Bln depan genap setahun kami berkahwin dan hidup berjauhan.. skrg rasa sgt mencabar.. saya di Labuan, suami di KL. Sy yg akan berulang ke KL. Sedihnya..dan tertekan sgt dgn keadaan mcm ni... :(

Cikgu Eiqa said...

Salam, berjauhan dengan suami memang kena kuat semangat,saya di slngor, suami kerja di asutralia. saya alami situasi ni semenjak pregnant 3 bln sampai la anak nak jejak umur 8 bulan sekarang. husband balik 3 bln skali.seba serbi masa pregnant semua urus sendiri dari A sampai Z. paling menguji bila nak bersalin suami tak de di sisi, & nurse bertanya mana suami?.. xmampu nak jawab, mak tolong jawab... apepun kena selalu fikir positif,,

Azeman said...

Skrg jam 200 pg. Sy kat Sabah. terkejut dr tidur teringat kat anak isteri. 3 anak di perantauan, tinggal 4 orgt bersama isteri di Kuantan.........macamana ni. Tak boleh tidur lg

Azeman said...

Skrg jam 200 pg. Sy kat Sabah. terkejut dr tidur teringat kat anak isteri. 3 anak di perantauan, tinggal 4 orgt bersama isteri di Kuantan.........macamana ni. Tak boleh tidur lg

Anonymous said...

Sy pun dh 6 bln berjauhan dgn isteri..isteri pulak ngah sarat mengandung anak pertama kami..
so bile dpt je peluang balik kampung jumpe isteri,sy akan gunakn masa tu utk spend time dgn isteri je..huhu

Anonymous said...

Sy pun dh 6 bln berjauhan dgn isteri..isteri pulak ngah sarat mengandung anak pertama kami..
so bile dpt je peluang balik kampung jumpe isteri,sy akan gunakn masa tu utk spend time dgn isteri je..huhu