Thursday, November 4, 2010

~ Belajar Masak-Masak ~

2 minggu sudah, saya join kelas memasak kuih2 talam dan kuih2 tradisional. Dah lama teringin nak join kelas masak2 ni, tapi tak terpergi. Dalam banyak2 kelas memasak yang ada, kelas masak kuih talam yang berjaya menarik hati saya. Kalau buat kuih raya + kek bukan saya tak minat. Tapi peralatan pun tak ada. alat penimbang, loyang (ada 1 je kat rumah tu) dan segala macam benda pun tak ada.

Asalnya, saya ni bukanlah penggemar kuih muih talam atau tradisional. Tapi sejak2 umur nak mencecah angka 30an ni, barulah berjinak-jinak beli..Rugi pulak rasanya kalau tak belajar kan..lagipun rasanya bayaran kelas memasak ni berpatutan; RM150. Sebelum ni pernah survey online, kebanyakkannya RM250++. Lagipun tempat stategik, dekat Taman Samudera, Batu Caves. Tapi yang tak bestnya, start Januari 2011 ni kelas ni nak berpindah ke Klang...:(

Yang bertudung kuning tu Puan Pengajar; Hajah Noraini

Ini masa tengah buat kuih talam suji

Puan hajah mengajar cara2 membuat kelongsong kuih tepung pelita

Penuh satu talam..yang gumuk2 tu saya yang buat..hehehe

Kuih bakar yang sungguh harum semerbak..;)

Puteri ayu yang mengancam..serius resepi ni sedap!!

Bahagi sikit sorang..sama2 buat, sama2 rasa...


seperti biasa sesi bergambar beramai2...seharian memasak ni..dari 10.00pagi sampai 5.00 petang..tapi ilmu yang dapat tu memang sungguh berbaloi..

Sebenarnya banyak lagi gambar2 dibelakang tabir kelas memasak ni, tapi saya ada masalah mengupload (korang punye ok ke?)..everytime nak upload cuma boleh upload sekeping lepas tu macam hang..so kena save and edit balik..itu yang pasal tertangguh je entry ni, padahal dah 2 minggu dalam draft!! huhuhu...

InsyaAllah jika ada kesempatan saya nak join lagi kelas2 memasak ni..banyak course sebenarnya, buat kek, buat kuih, kek lapis dan macam2 lagi lah..

Sesiapa yang berminat boleh klik aniz baking centre...

nota kaki : tak try pun lagi, takut lupa je...huhuhu

2 comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

bestnye kuih traditional.. suka sgt, tp tak reti buat......untung u dpt belajar.

Asma said...

itulah, alang2 ada masa ni baik isi ngan belajar memasak kn..hehehe..selalu ikut resepi tp cam x sama je..=)