Wednesday, February 2, 2011

Homemade Chicken Chop

Seronok buat sendiri sebenarnya..lebih puas hati..daging pun konfem fresh dari Tesco @ Hero punye. Selalu saya bakar je ayam ala2 buat bbq tapi kali ni saya tukar resepi jadilah :-

Chicken chop with mushroom sauce

Bahan2:

1.Ayam bahagian peha n thigh tu dibuang tulang lepas tu ketuk dengan pemukul daging kasik dia leper-leper sikit.

2. Bahan perap, saya pakai instant punya tepung nak goreng cam ayam kfc yang pedas tu. Kalau rasa tak cukup masin@bahan perasa boleh tambah time ni.

3. Telur tambah air sikit then pukul

4. Breadcrumbs secukupnya

5. Lepas ayam dibuang tulang dan diketuk, perapkan sekejap. celup dalam telur dan salutkan dengan breadcrumbs. Goreng sehingga garing, tak lama sekejap je. Hasilnya ayam rangup diluar dan berjuicy di dalam

6. Untuk buat sos, saya suka beli button mushroom yang segar. Tak mahal pun dalam RM4.99 @ RM5.99 satu bekas. Bawang putih dan merah tumis sampai wangi, masukkan mashroom biar layu sikit. Lepas tu masukkan blackpepper sauce, oyster sauce, chili sos, bbq sos segala macam sos yang ada kat rumah tu. Tambahkan dengan serbuk lada hitam, serbuk cili, oregano dan parsley kering(ni ikut suka letak boleh tak letak pun tak apa). Saya saya buat sos ala2 kuah spegeti bolognese. Nak kasi pekat boleh tambah sesudu tepung gandum @ jagung yang telah dilarutkan ngan air. Hasilnya sama macam kat kedai malah lebih sedap lagi...hehehe

-


-


-


-






tapi togel je ayam terkontang-kanting, takde side dish...=)





1 comment:

oktant said...

Buat sendiri lebih sedap dan puashati. :D