Monday, February 14, 2011

Kerabu Perut Simple



First time buat ni..Perut lembu ni dari raya korban tak berusik. Mak kirim dah siap rebus tapi tak tau nak buat apa. Dok dalam freezer mau 3 bulan.Daripada membazir itu yang try kerabu simple ni..
nota: makanan yang disejukbekukan tahan lama dan rasa pun tak berubah.

Bahan2nya:-
Perut lembu rebus dengan garam dan asam keping sampai empuk
Bawang besar mayang halus
Cili api dan serai hiris halus
Tomato hiris ikut suka
Limau nipis (saya guna lemon)
Gula (ni taruk lebih sikit kalau pakai lemon sbb rasa lemon lebih masam dari limau nipis)
Daun sup


1.Perah limau @ lemon dan kacau dengan gula sampai sebati
2. Gaulkan semua bahan sampai mesra

Sekian. Simple je tapi sedap bangat...

Nak jugak try kerabu2 lain tu. yang pakai kerisik bagai..kerabu jantung pisang ke...nyum3..=)


4 comments:

SyaNa said...

feveret aku ni
lagi2 kalo kerabu suhun
huhuhuuu
kena rajin salin resepi ni
hahhaaa salin je la rajin
buat nye ntah bile

nanakimie said...

wah,jom join contest ni sis:)mana taw resepi kerabu perut sis menang..just copy paste jew entry yg sis da wat ni..malam ni last taw:)

ni link contest tu,

http://puteri-katek.blogspot.com

Madam Sooyaree said...

Good luck! :D

Anna Da Lady said...

my feveret jugak..semua jenis kerabu suka...tapi, kalau kena ulam jantung, fuhh lagi sodap