Thursday, February 17, 2011

Koey Teow Goreng Daging

Dah lama tak masak goreng2 ni..mee goreng ke, koey teow ke...bukan malas konon nak kurangkan..lagipun kalori sepinggan mee @ nasi goreng ni tinggi..kalau tak, menu makan malam selaunya goreng2 je.. senang!! tak payah masak banyak lauk.

Suami saya ni pecinta ayam tegar. Lauk tak kesah apapun janji ayam. Lagi senang kalau hidang ayam goreng KFC je hari-hari. Daging memnag susah nak jumpa. Biasa kalau saya teringin tahap gaban barulah beli daging.

So, alang2 ada daging dalam rumah saya masakla koey teow daging..mula2 nak buat  ala2 berkuah macam hailam tapi tak jadi la pulak...Lenkali ar try!!

Resepi simple habis:
Bawang putih (ketuk @ cincang halus)
Cili Api (ketuk)
Daging hiris nipis
Daun sup, daun bawang @ kucai & taugeh
Koey toew
Pelbagai sos

Cara nak buat:
Tumis bawang putih ngan cili api sekejap je. Masukkan daging..biar masak garing sikit. Kalau takut daging tak empuk tambah air, tapi kalau potong nipis2 sekejap je dah empuk. Barula masukkan kicap manis, oyster sos dan sos cili sikit. Masukkan koey teow, biar mesra. Rasa..kalau tak cukup masin tambah garam sikit.
Campak taugeh, daun bawang dan sup. Kacau sekejap dan hidangkan..





Kalau ada cili jeruk lagi tangkap leleh!!!


2 comments:

Anna Da Lady said...

ni yang mula nak makan banyak ni, kalau nmpak mknn sedap mcm ni

Asma said...

ni yg malas nk masak sedap ni...t makan byk...hehehehe