Monday, April 25, 2011

Roti Jala



Boleh la kirai2, nak kata jadi sangat tu tak la..ada la jugak jala yang koyak2..tapi kita sorok je masa kita gulung tu..hehehehe..

Resepi roti jala saya :

Tepung gandum
Susu cair
Telur
Garam
Mentega yang dicairkan
Pewarna kuning @ sebuk kunyit

Ini main agak2 je, mentega tak payah banyak, dalam 2-3 sudu, telur sebiji. Tepung 2-3 cawan. Air dan susu cair tu tambah sampai bancuhan cair. Nak kasik smooth je adunan kita masukkan dalam blender, kalau tak nak blend boleh pakai penapis, tapi kena tunggu la sikit. Bancuhan tu jangan cair sangat, macam bancuhan lempeng kot. Apa2 pun kita try dulu, kalau laju je keluar dari sarang kuih jala tu kira ok la kan..Sapukan minyak dalam kuali leper dan kirai roti jala..ulang lagi proses samapi habis adunan..=)


Lawankan dengan kari ayam dan kentang. Resepi ikut kesukaan masing2. Kari ni lebihan lauk tengahari.

Tada...



5 keping tak cukup..selalu 10 keping..ngeh..=D




No comments: