Monday, August 9, 2010

~ Nasi Dagang Mak ~

Alang2 kat kampung, minta mak ajarkan cara2 masak Nasi Dagang. Terengganu punya..lauk Gulai Ikan Aye (Tongkol). Resepi sudah ada. Keyakinan pun dah tahap tinggi..Moga2 menjadi..Nampak x susah, tapi renyah. Nasi + Pulut kena kukus 2 kali. Arong dengan santan pun 2 kali. Ikan nak kena rebus dulu.Tumbuk kerisik (mak panggil nyor gula). Tapi hasil memang terbaik..

Saya akan rasa hebat jika berjaya masak nasi dagang sendiri. Warisi resepi mak yang mak dapat dari arwah wan. Cuba jaya..Go go chaiyok..;)


nota kaki : Kalau menjadi nanti saya wat special entri...=)

2 comments:

Aini Arif said...

saya pun penah buat 2x masa raya, mintak resepi mak mertua,saya pakai beras nasi dagang kaler coklat2 kukus dgn santan 2x ade halba..mmg sedap, tp kene tgk resepi stiap kali buat hihii, good luck ye:)

Asma said...

ok la tu..kira menjadi juga..ni bersemangat nak buat..hehehe..