Friday, April 15, 2011

Grilled Lagi Dan Lagi...i like..

Suami saya kalau boleh memang tak bagi masak nasi malam2. Alasan, nanti makan banyak. Betul jugak kan..Jadi saya kena kreatif memasak. Lagipun nak kena masak yang cepat, ringkas dan sedap. Spegeti dan mi kalau boleh pun saya selang2kan makan je..kalau ikut perut saya, spegeti, mi, koey tiow goreng hari-hari pun tak pe. Tapi tak sihat sangat makan karbohidrat goreng2 ni. Macam le sihat sangat memasak selama ni..=)

Lepas grilled udang, saya tukar ikan dan ayam. Kasik variety sikit. Takde la bosan masak hari2..

Ini paling simple sebab dua2 pun makan nasi tengahari banyak gila. Makan malam kena sikit je..

Ikan Dory Teriyaki dan Salsa

Ikan perap dengan bawang putih(cincang halus), lada hitam, kicap manis, sos tiram dan madu. Garam letak sikit je. Grilled dalam kuali leper. Ikan pun cepat masak, so tak yah grilled lama2. Api pun kena kontrol, sebab bila perap ngan kicap kalau api kuat kejap je hangus.

Salsa tu main campak2 je. Tomato + mango potong dadu. Daun sup (kalau ada daun ketumbar lagi best) dihiris halus. Perah lemon dan gaul mesra. Tambah gula, sos ikan dan sos cili thai (saya pakai jenama kimball).

Ikan tu rasa manis2 lawan pulak dengan salsa yang masam2 manis dan pedas..sedap!



Ayam Bakar Bermadu dan Coleslaw Karot

Ayam ni perap cam biasa. Garam kunyit, halia, serai, bawang putih, kicap manis, sos tiram dan madu. Grilled atas dapur juga. Tu yang potong kecik2, baru senang dan cepat masak.


Coleslaw tu pulak, sebabnya tak ada sayur dalam peti ais. Kira macam spring cleaning la ni. Yang ada pun lobak, ngan kobis cina. Cam pelik je coleslaw letak kobis cina. Jadi saya cuma sagat karot, dadukan epal merah, kismis dan tambah sos coleslaw, lada hitam dan sedikit garam. Kira boleh la kan. Yang penting sedap.


2 comments:

syanasaid said...

weyyyyy
makin kagum aku ngan ko
aku ni balik2 bg laki mkn sambal telur sambal sardin
hahaa

Asma said...

hehehehe..kembang lak aku..

tak taula semangat memasak aku ni kekal sampai belia..ngeh2..=)