Friday, April 15, 2011

Step by Step : Mushroom Stuffed Chicken

a.k.a. Ayam Sumbat la kot dalam bahasa melayunya.

Nampak macam ah complicated ni, mesti susah nak buat...tapi sebenarnya..

SENANG!!!!

Betul, talak tipu olang punya, saya mau tolong ma...bukan along...

Korang tengok ni, kali ni masak tak rushing so boleh la amik gambar..





 Filet dada ayam tu belah dua jangan sampai putus..ketuk2 bagi leper sikit dan isi dia sama rata. Bahagian luar tu seasonkan dengan garam, blackpepper dan mix herb. Letak tepi.

Tumis bawang putih sampai wangi dan masukkan cendawan butang. Letak sos worcestershire (sos tiram pun boleh), perasa. Garam tak yah letak. Last sekali letak kan parmesan cheese. Tutup api dan ketepikan.


Gulung macam nak gulung popia. Saya tambah cheddar sikit. Kalau ada mozarela ke @ apa2 cheese pun boleh guna.





Nak kasik ayam tu kekal bentuknya dan tak terkeluar isi, kemaskan dengan lidi sate @ pencungkil gigi. Kang da siap masak, masa nak hidang tu baru buang.

Sapukan dengan minyak zaitun dan masak atas kuali leper pun boleh bakar dalam oven pun boleh.

Kalau bakar dalam oven, tutup dengan aluminium foil bakar dalam 10 minit lepas tu buang aluminium tu dan bakar lagi dalam 10 minit. Jangan masak lama sangat nanti ayam tu kering n keras.

Kalau masak dalam kuali leper. Tutup kuali tu sekejap supaya bahagian dalam ayam masak.



Tada..siap!!!

Saya buat sos lada hitam, tapi korang boleh la makan dengan apa2 sos yang korang suka..Bolegnese sos pun sedap..

Senangkan...=)



2 comments:

syanasaid said...

aku baca mcm senang
baca la mcm senang..hahaha

Asma said...

hehehehe..kot aku selalu masak tu yg rasa cam senang je..