Kesahnya mintak tolong kawan belikan udang frozen. Udang laut yg besar2 tu. Sepeket ada dalam 20 ekor dan harganya RM33.00 (ikut saiz).Mula2 nya kononnya nak cari frozen lobster. Google2 kat internet harga dalam RM85 sekilo. Lobster tu biasanya berat dalam 1.5 kilo. Lagi murah kot dari makan kat restoren.
Udang2 besar ni sayang pulak nak buat sambal ke goreng ke. Yang mudah, cepat dan sedap kita grill je atas dapur. Pakai kuali leper, minyak sikit..udang kan cepat masak so tak payah grilled lama2. Dua versi udang grilled yang berbeza.
Udang ni perap ngan serbuk cili + bawang putih dan halia. Cecah lak ngan sos cili thai..Sedap ratah..=)
Nak kasi udang ni tak mengkerekot, saya cucuk dulu dengan lidi sate dan kemudian perap dengan serbuk kunyit, halia, bawang putih, serai, kicap manis dan sos tiram. Gravy nya saya cuma pekatkan balik lebihan udang2 yang tinggal kat kuali dan makan dengan mashed potato. Sebab nak kasi mashed potato tu ada rasa saya campurkan homemade chicken ball yang dicincang halus, daun kobis cina, dan daun sup. Gaulkan masa potato tu panas2..barulah sebati..
2 comments:
Sedapnya!! Tapi saya kalau makan udang confirm menggaru lepas tu, hehe
alahan ek..hehehe..saya takde pantang..pantang tengok, pantang jumpe je..tu yg badan cam di pam pam..=)
Post a Comment