Tuesday, July 20, 2010

~ Suatu petang di LRT~

Nak cerita sikit ni...kebetulan ternampak drama swasta ni masa turun dari LRT kat Ampang. Bukan drama swasta macam gaduh2, tarik rambut sepak terajang tu..ini kisah drama anak dan ibu. Begini, elok je train berhenti..Kan orang ramai menderu2 keluar. Dari jauh dah nampak ada budak dalam umur lebih kurang 4-5 tahun tengah nangis2 bawa beg sambil follow ibunya. Tapi yang jadi x paham, si ibu tu menonong je..langsung x pedulikan anak..sampaikan ada yang pegang anak yang menangis tu, sambil tanya mana mak...
Sikit pun aku tengok si ibu x toleh belakang, orang keliling duk pandang2..sampai keluar dari stesen pun si ibu buat x tahu..yang anak ni of course la menangis tanpa henti..lagi la si ibu lajukan langkah siap tinggalkan anak ni dekat 1 meter jugak... dalam hati aku..gila ke apa ni..kalau anak tu terjatuh ke, motor kereta terlanggar ke, x ke naya...


Aku tengok je drama tu sampai kedua2 ibu dan anak ni hilang dari pandangan..dalam hati seriyes terdetik..kok marah sangat pun anak buat hal..boleh x sampai kat rumah baru tunjukkan marah tu..janganla tengah2 orang ramai nak buat perangai..malu la sikit orang tengok..jangan sampai orang judge..sebab kat hati aku memang terlintas..apa jenis mak ni..sorry..memang itu je yang terlintas dalam hati..

nota kaki : bagi aku, budak2 memang macam tu..kalau datang angin dia..x kira tempat x kira masa, diorang peduli apa..kita yang dewasa ni lah yang kena banyak2 istigfar...kena banyak sabar..


5 comments:

Me_Lina said...

ada ek macmtu... sampai hati... i x sanggup tgk anak nangis... lg ler nak tglkan anak tgh nangis.. huhuhuh sedihnyer...

BUNGA said...

saya faham sgt perasaan ibu2 kalau anaknya buat hal.sbb anak saya pun jnis mcm tu jugak cuma Allah saja yg tau mcm mana geramnya dlm hati ni. tp jgnla smpi dibuat anak mcm tu. kalau ditakdirkan jd apa2 kat anak masa tu, kita jugak yg menyesal nnt. :)

buyuiazliana said...

pernah gak aku tgk kejadian mcm ni...t aku tgk dr awal kenapa mak dia mcm tu sbb mmg anak dia buat perangai yg mmg annoying la..maybe tu salah st cara nk ajar anak dia kot..

IMAN'S UMI said...

Ye la, klu geram sgt kt anak pun, jgnla tinggalkn camtu, buatnya anak accident nti, x ke nyesal? Atau mak ni mmg berniat nk tggglkn terus anak dia tu? Mcm dlm metro Isnin, mak lari ikut kekasih, tinggal anak smpi didera.

Asma said...

Me_Lina
itula kn..kita yg tengok pulak yg x sampai ati..


Bunga
Menyesal kemudian dah x guna...


Buyui
Tp lg annoying klu tgk emak pun perangai cam budak2..hehehe


Iman's Umi
sanggup ke tinggal anak..hhuhu...bwk 9 bulan pastu susah pyh lahirkan..aduhai..