Tuesday, April 13, 2010

~Asah Otak Supaya Kekal Cerdas~

Semua suka membaca..paling basic pun pagi2 baca newspaper..Aku ada hobi baru asah minda..Bolehla korang cuba, buat yang simple2 je..setakat yang korang mampu..bukan ada cekgu nak cek pun..apatah lagi nak masuk periksa..saja suka, di samping elakkan otak berkarat..boleh gak mengimbau memori di alam sekolah remaja riang bersama rakan taulan..

Ni soalan math moden kot..dulu belajar bahasa melayu..median la min la..jangan risau ada note kat tepi tu, boleh buat ulangkaji dulu

Subjek kimia..kagum gak ngan kepala aku yang masih boleh ingat sikit2 tu *up diri sendiri*..ikatan Carbon, Hidrogen, Oksigen

C2H5OH tu formula tuk Alkohol *bukan yg minum mabuk mcm todi*

Buat kira2 sikit..

Ni yang paling best..cari perkataan..mudah je..tapi boleh bagi otak bekerja

Jadi mulai esok, korang jangan buang sisipan tengah surat khabar aliran perdana tu..Dalam tu ada MINDA, SKOR, DIDIK..semua korang boleh cuba..jangan ingat umur dah banyak korang semua tau..Cuba la dulu, mesti korang pun ikut sama terkejut..Rupa2nya..banyak benda yang kita dah lupa..belum terlewat lagi..jom sama2 kita asah minda!!!

Nota kaki:- otak aktif, tua nanti x cepat nyanyuk..

2 comments:

buyuiazliana said...

ko sangap sgt ke ma..ada gak part aku sendr x reti nk jawab..lupa sudah..ngeee...

Asma said...

ngeh3..lam 3 soalan 1 je ley aku jwb..tu pun lum tentu betul yui..:)