Thursday, April 22, 2010

~Micasa Idaman~



Rumahku Syurgaku...Rumah idaman..ruang privasi..tempat untuk membesarkan keluarga..istirehat selepas penat sehari bekerja..kalau korang nak rumah yang bagaimana? Tinggi melangit x kesah nak bayar maintenance fee ke, rumah atas tanah yang ada pagar keliling, boleh parking kereta?? Banyak perkara yang perlu diketahui sebelum berkira2 nak membeli sebuah rumah.Serba sedikit ilmu perlu supaya tidak ditipu. Samaada rumah yang hendak dibeli itu direct dari develepor (dah siap atau dalam progress), rumah atas individu (subsale @ second hand) atau rumah yang dilelong bank..

Rumah baru ke second hand??? Kalau rumah baru lokasi dalam KL memang dah x ada la..Kalau ada pun harga dah cecah juta2..Pinggir bandar kan banyak?? Jauh sikit x apa, janji rumah luas, atas tanah, selesa..masing2 punya pendapat la kan..Aku kerja ditengah kotaraya..sekarang menyewa di betul2 pinggir kota..kawasan padat penduduk, kemudahan asas tip top, kiri kanan shopping complex dari cap ayam sampai yang mega2..Yang paling penting aku suka dengan area aku duduk ni, orang lain nak cakap apa, aku x pedulik..:(..Bukan x mau dengar pendapat orang lain, tapi selalu sangat dapat pendapat negetif dan ala2 nak kondem semedang!! Huhuhu..Depa kata dengan harga yang aku spent klu beli rumah di area tu, lebih baik aku pegi jauh sikit dapat rumah yang lebih berbaloi2...

Aku bekerja swasta yang x ada cawangan lain kecuali di Johor Bahru, En. Suami pula yang bekerja pindah randah setiap 3 tahun itu pun x tentu (suka ati je bila kena posting)..Well, setakat hari ini, memang x bercadang berhenti follow En. Suami..aku tau..tempat isteri di sisi suami..tapi terus terang cakap la kan..Kitorang x mampu lagi nak bergantung pada 1 sumber rezki..

Siapa yang patut banyak berkorban..Suami ke isteri? Bapak mentua aku cakap, suami kena la berkorban lebih, contohnya dalam nak membeli rumah. Biarla rumah tu dekat dengan tempat kerja isteri, esok2 dah ada anak senang..Isteri jugak yang kena ambik hantar anak nursery..Kot anak sakit demam..isteri boleh lari tengok sekejap..Lagipun, kerja En. Suami ni x tentu..Kadang2 outstation, duty ntah apa lagi..Itu kalau En. Suami busy.. nak dijadikan cerita, En. Suami dipostingkan nun jauh ke Malaysia Timur..banyak cabarannya..Bayangkan rumah jauh, terperangkap dalam jem, tayar pancit, anak sakit..Bukan mintak terjadi..tapi kenalah beringat segala kemungkinan...kebarangkalian nak berlaku tu agak tinggi..

Panjang lebar pulak penerangan aku ni..hehehe..bukan apa nak terangkan sebab musababnya..Lainkali aku cerita proses pembelian rumah lak ye..:) Bolehla share2 ilmu ngan kawan2 yang nak beli harta...Sekian

* gambar kartun sumber dari internet*

2 comments:

elly hamzah said...

erm..celoteh yg sungguhseronok dibaca..hehehe, saya ni xkeje dah..fully housewife, sbb ex-company tutup branch kat malaysia. sampai skg x dpt2 keje..klo adepon, jauh2..so, i decide to x berkerja. so far, bukan nk kata mewah ler dgn pendapatn sebelah pihak iaitu suami, tapi sbb ank baru sorang..ktrg makan pakai pon ala kadar..bulehler saya dok goyang kaki kat umah. saya cuma berharap, Allah murahkan rezeki suami supaya saya dpt menumpang hasilnyer disamping kuarge juge..apa pendpt asma?

Asma said...

hehe..mula2 tulis blog tuk diri sendiri je..pastu jd ketagih..heheh..boleh gk asah2 otak supaya tua t x cpt lupa..

malu plk nk bg pendpt..:)sy ni x seberapa.Saya penah bcita2 nk jd surirumahtangga sepenuh masa..nk duk rumah besarkan anak ngn tangan sendiri..tp suami x mampu lg.saya tabik dgn isteri yg duk rumah jg anak..w/pun x ada sumber rezki sendiri..Tp sumbangan tenaga tu nilainya lebih tinggi.byk2la doa & syukur dgn apa yg Allah bg..nikmatnya jd surirumah byk..dpt peluang disisi anak setiap masa, dpt sambut kepulangan suami, sediakan makan minum pakai serba serbi..klu bekerja ni belum tentu lg, dpt buat seme tu..huhuhu..:) papepun enjoy je lm pe je yg u buat..klu ikhlas n redha insyaAllah jalan sentiasa dipermudahkanNya..Wassalam..:)