Monday, April 5, 2010

~My MIL's Fish Head Curry~

En. suami pesan, alang2 mak ada kat sini bawak2 la belajar masak kari..mmm..Rupa2nya sangatlah mudah nak masak kari ikut resepi mak mentua ni..En. suami kurang gemar *x suka..huhuhu* kari yang aku masak cos x sama rasa dengan air tangan mak dia..of cos la yang..

Resepi mak mentua aku ni ala2 mamak style..santan kurang..tu pun sebab ada penyakit..hehehe..Tips dari MIL; kalau masak kari ikan jangan letak halia.

Bahan2 nya ialah :-
1. Ikan merah
2. Santan
3. Rempah kari -banyak gila
4. Halbar campur -beli je kat supermarket, dah siap peket2
5. Bawang merah, bawang putih -mayang halus2
6. Daun kari -mesti punya
7. Air asam jawa
6. Tomato, cili hijau, terung bulat, bendi

Langkah seterusnya:-
Tumis bawang merah, bawang putih, daun kari dan halbar campur sampai wangi. Gaulkan rempah kari dengan asam jawa then tuang dalam periuk/kuali. Tumis sampai pecah minyak. Lepas tu masukkan ikan, tambahkan air secukupnya. Masukkan santan dan sayur2 (item no.6). Tambah garam dan bahan perasa..Wallah..senang je..Lepas ni boleh la En. suami order kari sentiasa..hehehe..



*gambar diambil dalam keadaan tergesa2, takut MIL nampak..hehehe..kang dia pelik pulak*


No comments: